Teknoloji

Foursquare kurucusu şirket değerinin düşmesi nedeniyle CEO’luk görevinden ayrıldı

foursquare dennis crowley

Foursquare kurucularından biri olan, aynı zamanda şirketin CEO’luğunu da yürüten Dennis Crowley, CEO’luk görevini bıraktığını açıkladı. İlk dönemdeki parıltısını tekrar yakalamaya ve kullanıcı verileri üzerinden para kazanmanın yeni yollarını bulmaya çalışan Foursquare’de CEO’luk görevini daha öncesinde şirketin operasyon şefi (COO) olan Jeff Glueck üstlenecek. Crowley ise İcra Kurulu Başkanı koltuğuna oturacak.

Şirket için daha can sıkıcı olan nokta ise piyasa değerinin dramatik biçimde düşmesi. Uzun süreli destekçiler arasında yer alan Union Square Ventures ile birlikte 45 milyon dolarlık yeni bir yatırım turunu daha tamamlayan sosyal konum servisinin piyasa değeri, 300 milyon dolar seviyesine geriledi. 2013’te şirketin piyasa değeri 650 milyon dolar olarak kaydedilmişti.

Gelinen mevcut noktanın en çok Dennis Crowley’in içini acıttığı bir gerçek. Servisi yeni milyar dolarlık sosyal ağa dönüştürmeyi “ulaşılamaz bir hedef” olarak tanımlayan eski CEO, The New York Times’a verdiği röportajda “Herkes bizim Facebook’u geride bırakacağımızı düşündü. Bunlar çılgınca laflardı.” sözlerini kullandı. Crowley, insanların sevdiği ve başarılı ürünler çerçevesinde gerçekten ölçülebilir bir iş modeli kurduklarını belirtti. Aylık kullanıcı sayısı 50 milyonu bulan platformun verilerine 100 bin geliştirici erişebiliyor.

Dennis Crowley’nin Foursquare’i canlandırma yönündeki en çarpıcı hamlesiyse 2014’te gelmişti. Şirket, platformun popüler yer bildirim özelliğini “Swarm” isimli başka bir uygulamanın çatısı altına taşımıştı. Bu hamlenin temel amacı Foursquare’i yakındaki yerlerin keşfi konusunda Yelp’e rakip bir uygulama olarak konumlamak ve temel sosyal özellikleri de Swarm çerçevesinde sunmaktı. Ancak bu planın beklenen başarıyı getirmemesi, şirketin büyüme konusundaki sıkıntılarını aşmasının önüne geçmişti. Glueck önderliğinde şirketin nasıl bir rota izleyeceği henüz bilinmezken, Crowley “Foursquare’in geçmişte şirketleri ölçekleme konusunda uzman kişiler tarafından yönetilmesi önemli.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER