EğlenceTeknoloji

Fortnite iPhone ve iPad’lere GeForce Now ile geri gelecek

fortnite ps5

Fortnite, iPhone’lara ve iPad’lere bu yılın sonlarında geri dönebilir. Ancak bu geri dönüş tam olarak arzu ettiğiniz gibi olmayacak. BBC, Fortnite‘ın Nvidia’nın bulut tabanlı oyun hizmeti GeForce Now üzerinden oynanabileceğini bildirdi. GeForce Now hizmeti henüz iOS için duyurulmadı, ancak BBC yıl sonu gelmeden önce bir duyurunun beklendiğini belirtti.

GeForce Now, Apple’ın App Store aracılığıyla desteklemeyi zahmetli hâle getiren oyun akışı hizmetlerindeki kısıtlamaları nedeniyle bağımsız bir uygulama yerine web tarayıcısı olan Safari’nin içinde çalışacak. Hizmet, kişisel oyun kitaplığınızı dizüstü bilgisayarlara, cep telefonlarına ve başka türlü şekilde onları iyi çalıştıramayacak veya hiç çalıştıramayacak diğer cihazlara aktarmanıza olanak tanıyacak. Standart bir “Founders” planı şu anda yurt dışında aylık 5.49 avro karşılığında sunuluyor. Ancak bir saatlik kısıtlı bir süre boyunca oyun oynamayı sağlayan ücretsiz plan da mevcut.

Apple’ın iOS’te xCloud hizmetini doğrudan desteklemeyi reddetmesi üzerine Microsoft duruma tepki göstermişti. Apple ise “geliştiricilerin Safari ve App Store’daki diğer tarayıcılar aracılığıyla web üzerinden tüm iPhone ve iPad kullanıcılarına ulaşmayı seçebileceklerini” söylemiş, böyle bir çözümün iznini vermişti. Ayrıca Apple geliştirici yönergelerini, bulut oyun hizmetlerinin bireysel oyun gönderimi ve incelemesini de içeren, iOS oyuncularına ulaşmak için izleyebileceği belirli kurallarla güncellemişti. Ancak Microsoft yine de Apple’ın uzlaşma adımını “tüketiciler için kötü bir deneyim” olarak nitelendirmişti. Microsoft, son olarak xCloud’u önümüzdeki yıl Safari aracılığıyla iOS’a getirmeyi planladığını söylemişti.

Getirilecek olan GeForce Now tarayıcı çözümünün sonucu olarak Fortnite‘ın iPhone ve iPad’lerde yeniden oynanabilecektir. Ancak yalnızca bir iPhone’da Nvidia’nın akış hizmetini kurmak için ihtiyaç duyulan adımları geçenler bu imkandan yararlanabilecektir. Bu senaryoda Fortnite, bir bilgisayardan yayınlandığı için yüksek kaliteli grafikler sayesinde daha iyi görünebilir. Ancak, bir tarayıcının içinde olacağı, gecikme sorunları ve diğer engellerle karşılaşabileceği göz önüne alındığında, yerel Fortnite mobil uygulaması kadar hızlı çalışacağının garantisi yok.

Apple oyunun geliştiricisi Epic’in gizli biçimde, daha düşük fiyatlar sunan ancak Apple’a her uygulama içi satın almadan aldığı yüzde 30’luk komisyonu vermeyen yeni bir uygulama içi satın alma seçeneği eklemesinin ardından Fortnite‘ı geçtiğimiz ayında App Store’dan çıkarmıştı. Epic, Apple’ın App Store ve ödeme sistemleri üzerinde tekeli elinde tuttuğunu iddia ettiği için iki şirket o zamandan beri yasal bir savaşa kilitlenmiş durumda bulunuyor. Apple şimdiye kadar Fortnite‘ı engellemeye devam etmesine izin veren bir mahkeme kararı almayı başardı.

GeForce Now resmi olarak beta sürümünden çıktı ve geçtiğimiz şubat ayında ücretli planını da kullanıma sundu. Şu anda oyunları Windows PC’lere, Mac’lere, Chromebook’lara, Android telefonlara ve Nvidia’nın Shield akış kutusuna yayınlamak mümkün. Microsoft’un xCloud’u, Amazon’un Luna’sı ve Google’ın Stadia’sı da dahil olmak üzere geçtiğimiz yıl başlatılan bir dizi başka oyun yayın hizmetiyle rekabet ediyor. Saydığımız bu hizmetlerin çoğu da Apple’ın mobil platformu için doğrudan cihaza yüklenen oyunları başlatma konusunda benzer kısıtlamalarla karşı karşıya bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER