Teknoloji

Fortnite’ın Çin macerası sona eriyor

epic games fortnite

Fortnite, Çin macerasını yakında tamamlayacak. Oyunun geliştiricisi Epic Games, Fortnite’ın Çin’deki testinin sonunun geldiğini ve 15 Kasım itibarıyla sunucunun fişinin çekileceğini duyurdu.

Epic Games’in paylaşımında artık yeni oyuncuların oyuna kaydolmasının da mümkün olmadığı belirtildi. 15 Kasım’dan itibaren sunucuları tamamen kapatacak olan Epic Games, oyuna giriş yapılmasını da engelleyecek. Açıklamada oyunculara “otobüse bindikleri” ve oyuna katıldıkları için teşekkür edildi. Epic neden böyle bir karar aldığı konusunda bilgi vermedi.

Çin’in çocuklara yönelik yeni oyun kısıtlamaları bu kararda etkili olmuş gibi görünüyor. Ülkede ağustos ayından bu yana 18 yaşın altındaki çocuklara haftada sadece üç saat video oyun oynama izni veriliyor. Devlet destekli Çin medyasının oyunlar için “ruhsal afyon” tanımlaması yapması da, Çin’in çevrimiçi oyunlara bakışını gösteriyor.

Bunun yeni bir şey olmadığını da belirtmek gerekiyor. Çin, 2019’da çocukların 22:00-08:00 saatleri arasında oyun oynaması yasaklanmıştı. Buna ek olarak, hafta içinde çocukların ekran süresi günde 90 dakika olarak sınırlanmıştı. Çin’in teknoloji devi Tencent, bu kuralı uygulamak için çocuklara yönelik bir yüz tanıma sistemi de oluşturmuştu. Yeni üç saat kuralı, oyunlara yönelik kısıtlamaların biraz daha sertleştiği anlamına geliyor.

Fortnite, 2018’de Tencent’in iş birliğiyle Çin’e giriş yapmıştı. Ancak oyunun Çin’e gelişi büyük değişikliklerle mümkün olabilmişti. Örneğin, Çin yasaları kafatası tasvirine izin vermediği için oyunda kafatası yerine başka kozmetik unsurlar gösteriliyor. Buna ek olarak, hafta içinde 90 dakikadan uzun süre boyunca oyun oynayanların karşısına ders çalışmalarına yönelik uyarılar çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER