Ulaşım

Formula 1’de pilotları güvende tutmak için kapalı kokpit tasarımı üzerinde çalışılıyor

formula-1-kapali-kokpit-konsept-260815

Formula 1’de hız en önemli faktör olsa da, pilotların güvenliğini sağlamak organizasyon için daha önemli bir yer tutuyor. Motorsport.com sitesinde yer alan habere göre, bu amaç doğrultusunda kapalı bir kokpit tasarımı üstünde çalışmalar yapılıyor.

Sitede kapalı kokpit tasarımının testlerine önümüzdeki ay başlanacağı belirtilirken, yeni kokpit tasarımının Indycar pilotu Justin Wilson’ın geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmesinden kısa bir süre sonra ortaya çıkması ilginç bir tesadüf niteliği taşıyor.

Söz konusu konsept tasarımının Mercedes-Benz F1 takımı tarafından geliştirildiği, ancak sonrasında F1’in yönetici organizasyonu olan FIA’ya devredildiği belirtildi. FIA, geçmişte de kapalı kokpit tasarımlarını test etmişti. 2011’de yapılan testlerde polikarbonattan yapılan kısmi bir koruma ve jet kubbesini denenmiş, fırlatılan 20 kiloluk lastik her iki koruma tarafından da geri çevrilmiş, ancak kısmi koruma parçalara ayrılmıştı. 2012 yılında aynı test bu sefer kafes formatındaki bir tasarım için uygulanmış ve başarılı bir sonuç alınmıştı.

Kapalı kokpit tasarımının Formula 1 otomobillerinin genel görüntüsünü ciddi ölçüde değiştireceği kesin. Ancak görüntüden verilecek tavizin pilotların hayatını koruma açısından bir hayli önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER