BilimEğlence

Formula 1 2026 yılına kadar sürdürülebilir yakıta geçiş planlarında ilerliyor

netflix mart 2021 takvimi

Formula 1, vaadini yerine getirmeye ve operasyonlarının 2030 yılına kadar net sıfır karbon ayak izine sahip olmasını sağlamaya çalışıyor. Planın önemli bir parçası, yarış arabalarında yüzde 100 sürdürülebilir yakıt kullanmak ve organizasyon, 2026 yılına kadar bunu başarmak için planlanan takvime uygun biçimde ilerlediğini söylüyor.

Formula 1 yönetimi, şu anda F1 araçlarında kullanım için tamamen sürdürülebilir bir yakıt geliştiriyor ve çoğu yol aracının da bu yakıtı kullanabileceğini iddia ediyor. Bu sezon F1 otomobilleri, tamamen yenilenebilir olduğu söylenen ve yüzde 10 etanol içeren E10 yakıtı kullanıyor. Sadece birkaç yıl içinde yüzde 10 yenilenebilir yakıttan tamamen sürdürülebilir bir versiyona geçmek zor olsa da, F1 liderleri bu hedefe ulaşabileceklerinden eminler.

F1 motor sporları genel müdürü Ross Brawn konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Karbon döngüsünün tamamen nötr olduğu bir E yakıtı üzerinde çalışıyoruz, bu nedenle bu yakıtı üretmek için kullanılan karbon, içten yanmalı motordan yayılan karbonla aynı miktardadır.” dedi. “Bu, motorların atmosferdeki karbondioksite hiçbir şey eklemediği anlamına geliyor.”

Brawn, yakıtı daha geniş bir şekilde kullanılabilir hale getirmenin dünya genelinde, özellikle elektrikli araçlara geçişin uzun zaman boyunca mümkün ve mantıklı olmayacağı alanlarda,  emisyonların azaltılmasına yardımcı olabileceğini kaydetti.

Yüzde 100 sürdürülebilir yakıt projesine liderlik eden F1’in teknik direktörü Pat Symonds, motor sporlarının 2026 hedefini karşılamak için hâlâ iyi durumda olduğunu söyledi. Symonds, “Aramco ile çalışıyoruz ve şu anda 39 yedek yakıt karışımını test ettik” dedi. “Bu, sürdürülebilir bir yakıtta kullanabileceğiniz farklı karışım türlerinin etkilerini anlamamıza yardımcı oldu. Bunları tek silindirli bir Formula 1 güç ünitesinde test ediyoruz, bu yüzden bunlar temsili testler ve bence bu, ilerlememizi hızlandırmaya yardımcı oldu.”

İLGİLİ HABERLER