Teknoloji

Forget.me kullanıcıların Google’a kendilerini unutturmalarına yardım ediyor

google-logo-280613

Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı tartışmalı “unutulma hakkı” kararıyla Google’ın talep gelmesi durumunda belli bağlantıları arama sonuçlarından kaldırması zorunlu hâle gelmişti. Google’a bu yönde bir talepte bulunmak isteyenlere yardımcı olmak için oluşturulan Forget.me isimli internet sitesi, istenmeyen bilgilerin ortadan kaldırılmasını sağlıyor.

Avrupa merkezli bir gizlilik avukatlığı projesi olan sitede Google’dan bağlantı kaldırma talebinde bulunacaklara prosedür çerçevesinde izlemeleri gereken adımlar birer birer anlatılıyor. Sisteme giriş yapan kullanıcılar ülkelerini seçtikten sonra kendi isimlerini aratıyor. Çıkan sonuçlar arasında kendilerini rahatsız eden sonucu seçtikten sonra talebin hangi kategori altında bulunduğuna karar veriliyor ve talep Google’a iletiliyor. Bu bekleme süresinde Forget.me söz konusu bağlantının durumunu takip ediyor ve arama sonuçlarından kaldırıldığı zaman kullanıcıyı bu durumdan haberdar ediyor.

Her ne kadar Google bağlantıların kaldırılması için kendi içinde bir talep formu oluşturmuş olsa da, Forget.me bu süreci kolaylaştırıyor. Kullanıcılar kaldırma talepleri için kendi nedenlerini formüle etmek yerine uygun kategoriyi seçebiliyor ve site kullanıcıyı bir sebep çerçevesinde yönlendiriyor. Örnek olarak, birinin hakkında yalan haberler dolaştırdığını iddia eden kullanıcılar, “sahte dedikodular” kategorisini seçtikten sonra gerekli örneği gösterip kaldırma taleplerini oluşturabiliyor. Örnekler hukuk temeliyle verilmesine rağmen, sitenin hukuki bir dil kullanmadığı yönündeki iddiası dikkat çekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER