Ulaşım

Ford’un sistemiyle otomobil araç dışından bile park edilebilecek

Otomotiv şirketi Ford, Active Park Asist olarak adlandırdığı yeni bir sistemi test ediyor. Fully Assisted Parking Aid adını taşıyan ve henüz prototip aşamasında olan sistemin entegre edildiği bir Ford Focus’un neler yaptığını görmek fazlasıyla şaşırtıyor.

ford-otomatik-park-081013-1

Şimdiye kadar gördüğümüz park destek sistemleri sürücünün direksiyon kontrolünü bırakmasını mümkün kılıyor, ancak gaz ve fren kontrolüne devam etmesini gerektiriyordu. Yeni sistem ise direksiyon kontrolünden öne ve arkaya harekete, frenlemeden aracı boşluğa sokmak için gerekli olan manevralara kadar tüm kontrolü üstüne alıyor. Üstelik sürücünün otomobil içinde olması bile gerekmiyor.

Sistem, otomobil içinde veya uzaktan kumanda yardımıyla dışında, tek bir tuşa basılmasıyla etkinleştiriliyor. Dahili sensörler yardımıyla yandaki araçlar algılanıyor ve onlara temas etmeden aracın durdurulması ve pozisyonun ayarlanması sağlanıyor.

Ultrasonik sensörler yardımıyla uygun boşluğu ayarlayan Fully Assisted Park Aid aracın yerleştirilmesi işlemini en fazla 30 km/h hıza kadar çıkarak gerçekleştirebiliyor. Sürücünün park etme işlemi sırasında parmağını bir düğmeye basılı tutması gerekiyor. Parmağını çektiği anda park işlemi de sonlanıyor.

Ford, park sistemlerinin toplam araç uzunluğunun yüzde 20 daha fazlası mesafede manevra yapabildiğini, bu sisteme sahip birden fazla aracın bulunması hâlinde park alanlarının da daha verimli kullanılabileceğini vurguluyor.

Bu teknolojinin prototip aşamasından çıkıp otomobillerin içine ne zaman gireceğiyse şu an için bilinmiyor.

ford-otomatik-park-081013-2

Ford Araştırma ve İnovasyon başkan yardımcısı ve baş teknik sorumlusu Paul Mascarenas, Ford müşterileri için günün birinde otomatik park işleminin gerçeğe dönüşeceğini kaydetti. Fully Assisted Parking Aid park yardımcısı sayesinde aralarında özürlü ve yaşlı sürücülerin de bulunduğu hareket kabiliyeti azalmış veya kaybolmuş sürücülerin de manevranın zor olduğu dar ve kalabalık caddelerde rahatlıkla park yapabileceğini dile getirdi.

İlgili >> CNET

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER