Ulaşım

Ford Ultra Puck sensör ile sürücüsüz sürüş teknolojisini ileri seviyeye taşıyor

ford ultra puck

Ford, kendisine tamamen otonom bir otomobil geliştirme yarışını kazanmakta yardımcı olacak küçük bir ışık ve radar sensörünü görücüye çıkarttı. LiDAR adını taşıyan sensör, Silikon Vadisi şirketlerinden Velodyne Inc. tarafından geliştirildi.

Üçüncü nesil sensör, otomobilin aynalarına yerleştirilebilecek kadar küçük olmakla beraber, LiDAR’ın menzilini 200 metre daha artıracak kapasiteyi de barındırıyor. Sensörün tanıtımı ise bizzat Ford CEO’su Mark Fields tarafından gerçekleştirildi.

“Ultra Puck” olarak adlandırılan yeni sensörün zarif tasarımına dikkat çeken Fields, sensörün gelişmiş otonom sürüş teknolojisine büyük bir etkide bulunacağını belirtti. Ford Ultra Puck ile sürücüsüz otomobilin etrafındaki objelerin üç boyutlu bir haritasını oluşturması mümkün hâle geliyor. Bu sayede Ford’un sürücüsüz sürüş yazılımı da daha geniş ölçekli sürüş senaryolarını kapsama kapasitesi kazanıyor.

Google’ın sürücüsüz otomobilleri gibi diğer sürücüsüz araçların tepesinde büyük LiDAR sensörler yer alıyor. Tesla ise CEO’su Elon Musk’ın pek beğenmediği LiDAR sensörlerini araçlarında kullanmıyor. LiDAR üç boyutlu görüntüleri yakalamak için bazı kamera telefon prototiplerinden de faydalanıyor. Sensörlerin büyük kısmı büyük ve hantal olsa da, Velodyne’ın en yeni sensörü boyutu ve menziliyle muadillerinden farklı bir yerde konumlanıyor.

Ford, Fusion Hybrid sedan modellerine önümüzdeki aylardan itibaren yeni LiDAR sensörlerini yerleştirecek. Şirket, 2016’nın sonuna kadar Kaliforniya, Arizona ve Michigan eyaletlerindeki yollarda dolaşan otonom sürüş teknolojisine sahip araç sayısını 30’a çıkarmayı planlıyor. Bu rakam, şirketin mevcut filosunun üç katına tekabül ediyor.

Ford, CES 2016 kapsamında düzenlediği etkinlikte pek çok kişinin beklediği Google ile sürücüsüz otomobil işbirliği duyurusunu gerçekleştirmedi. Otomotiv devi, sadece bu konuda yeni duyuruların geleceği konusunda ipucu vermekle yetindi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER