Ulaşım

Ford’un robot poposu Robutt artık terliyor

ford robutt

Teknolojik inovasyon eskisine göre yavaşlamış gibi görünse de, bu durum hâlâ ilginç ilerlemelerin kaydedilmediği anlamına gelmiyor. Ford bundan 2 yıl önce otomobil koltuklarının yıpranma süresini test etmek için Robutt adını verdiği bir “robot popo” geliştirmişti. Aradan geçen sürede Robutt’ı geliştirmeye devam eden şirket, robot poposunun terlemesini mümkün hâle getirdi.

Robutt, özünde oldukça basit bir sistem. Minder geçirilmiş bir robotik kol olan Robutt, otomobil koltuklarına bir tür kalp masajı yaparak 10 yıllık yıpranma etkisini birkaç günde oluşturabiliyor. Motherboard‘da yer alan habere göre, artık eskisine kıyasla daha da nemli olan robot popo, doğal biçimde terleyebiliyor.

Robutt’taki minderin sıcaklığı 36 dereceye ayarlanırken, mekanizmaya eklenen yarım litre su da kumaşın arasından sızıyor. Böylelikle insanın gerçek vücut sıcaklığına yakın bir sıcaklık değeriyle daha gerçekçi terleme testleri yapmak mümkün hâle geliyor.

Ford Robutt üstünde gerçekleştirdiği yenilikle ilgili detayları bir blog yazısı aracılığıyla paylaştı. Şirket, terleme testi sayesinde koltuğun uzun süre boyunca ne kadar hasarsız kalacağını görmenin mümkün olduğunu belirtti. Ford’un inovasyonu, şirketlerin üretim aşamasında ne kadar detaycı davrandıklarını göstermesi açısından önem taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER