Ulaşım

Ford LIDAR teknolojisine Baidu ile birlikte yatırım yapacak

ford LIDARAmerikan otomotiv devi Ford ve Çin’in önemli internet şirketlerinden Baidu, otonom sürüş teknolojilerini geliştirmek adına yoğun mesai harcıyor. Ancak görünen o ki, iki şirket de bazen başkalarının uzmanlığını satın almanın daha akıllıca olduğunu farketmiş durumda. Ford ve Baidu’dan yapılan ortak açıklamada, sürücüsüz otomobillerin yönlendirilmesinde çok önemli olan LIDAR sensörlerini geliştiren Silikon Vadisi şirketi Velodyne’a 150 milyon dolar ortak yatırım yapılacağı belirtildi. Söz konusu yatırımla şirketin sensörlerinin üretim maliyetlerinin aşağıya çekilmesi amaçlanıyor. Böylelikle otonom sürüş teknolojisinin de ekonomik açıdan daha uygun hâle gelmesi hedefleniyor.

LIDAR teknolojisi özünde bir radar gibi çalışıyor. Yakındaki objelere sinyal gönderen sensör, bu sayede söz konusu objelere olan mesafesini ölçüyor. Radar bunu radyo dalgaları sayesinde yaparken, LIDAR ışık dalgalarından faydalanıyor. Böylelikle sensörün çevresinin detaylı 3D haritalarını oluşturması mümkün oluyor.

Velodyne tarafından yapılan basın açıklamasında, LIDAR teknolojisine olan ilginin süratle artmasının beklendiği belirtildi ve yatırımdaki temel amacın teknolojiyi maliyet açısından daha uygun kılmak olduğunun altı çizildi. Şirketin kurucusu ve CEO’su David Hall, söz konusu yatırımın maliyetteki azalmayı hızlandıracağını ve LIDAR sensörlerin daha çık araçta kullanılmasının önünü açacağını belirtti.

Ford LIDAR teknolojisiyle hedefine daha rahat ulaşabilir

LIDAR teknolojisinin hem Baidu’nun hem de Ford’un işine yarayacağı kesin. Baidu, Silikon Vadisi’nde 100 kişilik bir otonom sürüş ekibi oluşturacağını daha önce açıklamıştı. Şirket, söz konusu ekiple Google ile kendi sahasında mücadele etmeyi amaçlıyor. Ford ise sürücüsüz otomobil testlerindeki filosunu üç kat büyütmeyi planlıyor. LIDAR teknolojisinin bu hedefi gerçekleştirme konusunda şirkete katkı sağlayacağını görmek zor değil.

İLGİLİ HABERLER