Ulaşım

Ford tarihi fabrikasını elektrikli otomobil üretimi için yeniledi

ford elektrikli otomobil

Ford elektrikli otomobil üretimini artırmak adına önemli bir adım attı. Şirket Almanya’nın Köln şehrinde bulunan ve 1930’dan bu yana faaliyette olan fabrikasını 1.86 milyar avro harcayarak elektrikli otomobil üretimi için yeniledi. Yenilenen tarihi Niehl tesisi, en son teknoloji ürünü olan tam otomatik montaj hatları ve aletlerle donatıldı. Yılda 250 bin araç üretim kapasitesine sahip olan yenilenmiş tesisten çıkan ilk model ise tamamen yeni elektrikli Ford Explorer olacak.

Niehl fabrikası yola yeni dönemde Köln Elektrikli Otomobil Merkezi olarak devam edecek. Bu tesisin bir diğer özelliği ise Ford’un ilk karbon nötr fabrikası olması. Yeni makineler ve tamamen yeni üretim süreçleri ile yeni teknoloji, elektrik kullanımını en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Yeni fabrikaya sağlanan tüm gaz ve elektrik, yüzde 100 sertifikalı yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor.

Ford’un fabrikasında çalışanların ısınma ihtiyacı yerel bir enerji sağlayıcısının özel buhar ağıyla gerçekleştiriliyor. Isı atıkların yakılması yoluyla elde edilirken, tüm emisyonlar da 2035’e kadar tüm emisyonları ortadan kaldırmayı taahhüt eden tedarikçi tarafından dengeleniyor. Ford’un yeni fabrikası tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde kapsamlı bir denetleme görecek ve bağımsız bir kuruluştan karbon-nötr sertifikası alacak.

Ford elektrikli otomobil merkezinin çevresinde yeni yeşil alanlar oluşturdu

Ford’un çevre odaklı çalışmaları bununla sınırlı kalmıyor. Fabrika çevresinde yeni yeşil alanlar yaratan şirket; burada böcek otelleri, kuşlar ve yarasalar için yeni yaşam alanları oluşturdu. Bütün bunlara bakınca, Köln Elektrikli Otomobil Merkezi ekolojik açıdan gerçekten sorumlu ilk fabrika gibi görünüyor.

Ford elektrikli otomobil merkezinde ilk olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni elektrikli Explorer’ı üretecek. Daha sonrasında da elektrikli spor crossover modelin üretimi başlayacak. 2030 itibarıyla Avrupa’da sadece elektrikli otomobil üretmeyi hedefleyen şirket, 2026’dan itibaren her yıl 2 milyon elektrikli otomobili banttan çıkarmayı öngörüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER