Ulaşım

Ford elektrikli otomobil bataryalarını geri dönüştüren şirkete yatırım yapıyor

redwood materials ford elektrikli otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Ford, elektrikli otomobil bataryalarını geri dönüştüren Redwood Materials isimli şirketle iş birliğine gidiyor. Otomotiv devi, Tesla’nın eski teknoloji şefi JB Straubel’in kurucularından biri olduğu ve CEO’luğunu yürüttüğü şirkete 50 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Redwood, elektrikli bisiklet şirketi Specialized için de batarya geri dönüşümü yapıyor. Şirket, Ford’dan gelecek parayı üretim tesislerini genişletmek için kullanacak.

Ford ve Redwood’un ortak açıklamasında, iki şirket arasındaki anlaşmayla elektrikli otomobillerin daha sürdürülebilir hâle gelmesinin amaçlandığı belirtildi. Batarya tedarik zincirinin elektrikli otomobil üretim merkezlerine yakınlaşmasının da fiyatları aşağıya çekebileceği ifade edildi. İki şirket, Biden yönetiminin planları doğrultusunda ABD’de batarya üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Bataryaları kapalı bir döngü içinde geri dönüştürmek hem maliyetleri azaltabilir hem de çevrenin korunmasına katkı sağlayabilir. Geri dönüşüm sayesinde Ford’un ithalat ve hammadde madenciliği ihtiyacının azalması amaçlanıyor. Redwood nikel, kobalt, lityum ve bakır gibi elementleri yüzde 95 oranında geri dönüştürebildiğine dikkat çekiyor. Geri dönüştürülen bu materyaller yeni bataryalar için anot bakır folyo ve katot aktif materyaller üretmekte kullanılıyor.

Ford elektrikli otomobil dönüşümünü hızlandırmak amacıyla 30 milyar doların üstünde yatırım yapacağını açıklamıştı. Şirket bir süre önce F-150 Lightning modelinin üretimini hızlandırmak için 250 milyon dolarlık kaynak ayırdığını duyurmuştu. Redwood Materials yatırımı da bu büyük paketin kapsamında gerçekleştirilecek.

İLGİLİ HABERLER