Ulaşım

Ford ABD’de elektrikli otomobil bataryası üretmek için fabrika kuracak

ford

Ford ABD’deki elektrikli otomobil üretimini artırmaya yönelik yeni bir planı uygulamaya koymayı planlıyor. Reuters’in haberine göre, otomotiv devi Çinli Contemporary Amperex Technology Co isimli şirketle birlikte demir fosfat batarya fabrikası inşa edecek. ABD’nin Michigan eyaletindeki Marshall isimli şehre kurulacak fabrikanın yapımı için 3.5 milyar dolar harcanacağı ve fabrikada 2 bin 500 kişinin çalışacağı söyleniyor.

Habere göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın iklim değişikliği yasasının ABD Hazine Bakanlığı tarafından nasıl yorumlanacağı konusunda da bir belirsizlik söz konusu. Özellikle Enflasyon Düşürme Yasası’nda bataryası ülke dışında üretilen elektrikli otomobillerde vergi affından yararlanılmasının önüne geçilmesine yönelik bir madde bulunuyor. ABD Kongresi bu maddeyi elektrikli otomobiller için yerel bir tedarik zinciri oluşturulması amacıyla eklenmişti.

Bloomberg’in haberine göre, şirket tüm fabrikanın ve yakınındaki altyapının sahibi olacağı bir sahiplik yapısı planlıyor. Ford personelinin de bu fabrikada çalışacağı belirtiliyor. CATL’nin sadece bu fabrikada batarya üretimi için kullanılan teknolojinin sahibi olacağı söyleniyor. Böylelikle fabrikada üretilen bataryaların kullanıldığı otomobillerin vergi indiriminden faydalanabileceği ifade ediliyor.

Ford ABD’de batarya üretimi için planlarını daha önce açıklamıştı

Ford temmuz ayında 2023’te ABD’de üreteceği Mustang Mach-E modelinin bataryalarını CATL’den alacağını açıklamıştı. Şirket aynı ay içinde 2026 itibarıyla Kuzey Amerika’da 40 gigawatt saatlik batarya üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini duyurmuştu.

İLGİLİ HABERLER