Manşetler

Mozilla iOS için yeni reklam engelleyicisi Focus’u çıkardı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

 

focus-firefox-081215

iOS’in uygulama mağazasına yeni bir reklam engelleyicisi daha geliyor. Mozilla, iOS 9’un içerik engelleme odaklı uygulama programlama arayüzünden (API) yararlanan yeni yazılımı Focus’u duyurdu.

Crystal veya Peace gibi daha geniş kapsamlı engelleyicilerin aksine, Focus Firefox kullanıcılara bir sayfada neleri engelleyebileceği noktasında daha derin kontrol fırsatı veriyor. Reklamları, ölçüm araçlarını veya Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden izleme araçlarını engellemek için farklı ayarlar bulunuyor.

Focus uygulaması engellenenler listesini, Disconnect.me adlı tarayıcı eklentisinden alıyor. Bu eklenti 5000 izleyicilik bir listeye sahip, bunların içinde birçok reklam ağıyla ilişkili olanlar da bulunuyor. Uygulama yeni izleyicileri de çalıştığı sırada buluyor, kullanıcıyı siteden siteye izleyen herhangi bir içeriği ortaya çıkarmak için buluşsal yöntemlerden yararlanıyor.

Focus Firefox iOS’in içerik engelleyicilerle ilgili yönetim sisteminin çalışma mantığı nedeniyle sadece Safari ile çalışacak. Ancak Mozilla Apple’ın ilerleyen aylarda sistemi daha geniş bir geliştirici kitlesine açmasını ve böylelikle kullanıcıların Focus’u Firefox ile de kullanabilmesini mümkün kılmasını umuyor.

Her ne olursa olsun, Focus adlı uygulama bir yandan web’in açıklığını savunurken bir yandan da izleyicilere karşı kararlı şekilde davranan bir şirket için kararlı bir hamle özelliğini taşıyor. Mozilla, Do Not Track (İzleme) standartlarının lider savunucularından bir tanesiydi ve web üzerindeki izleyicilerin yaygınlaşmasını da sürekli eleştiriyor.

Öte yandan reklam engelleyiciler de yayıncıları Apple veya Facebook tarafından yönetilen, daha kapalı platformlara ittiği için eleştiriliyor. Eylül ayında Marco Arment adlı geliştirici, yayınlamış olduğu reklam engelleyicisini, on binlerce dolarlık satış yapmasına rağmen, vicdanı rahat hissetmediği için App Store’dan kaldırmıştı.

 

 

İLGİLİ HABERLER