EğlenceManşetler

Football Manager 2023: Klasik deneyim Şampiyonlar Ligi dokunuşuyla renkleniyor

football manager 2023
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

1999 yılında evimize ilk kez bilgisayar girdiğinde doğal olarak bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir olmaya başladım. O dönemlerde bir sürü oyun oynadım, ancak bunlardan sadece birini günümüze kadar oynamaya devam ettim. Bu o zamanki adıyla “Championship Manager” güncel adıyla da “Football Manager” oldu. Her yıl sonbaharda içimi bir heyecan kaplamasını sağlayan Football Manager serisinin en yeni oyunu olan Football Manager 2023 veya kısa adıyla FM 23 de bir süre önce oyun severlerle buluştu. Football Manager serisine uzun yılların ardından önemli yenilikler getiren FM 23’e beraber bir bakış atalım.

Football Manager hayranları bilir. Serinin yeni oyununun yayınlanmasına daha birkaç ay varken, bu oyundaki yeniliklerle ilgili bilgiler ve paylaşımlar etrafta dolaşmaya başlar. Bu senaryo Football Manager 2023’te de gerçekleşti. Oyunun yapımcısı Sports Interactive’in UEFA ile yaptığı anlaşma ile UEFA organizasyonlarını logoları ve gerçek isimleriyle Football Manager 2023’te görmek mümkün olacaktı. Daha öncesinde Avrupa Şampiyonlar Kupası, Avrupa Kupası gibi isimlerle anılan önemli spor organizasyonları bu oyunda UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi olarak yani gerçek isimleriyle boy gösteriyor. Bunun oyundaki kariyer tercihimi etkilediğimi belirtmem gerekiyor.

Uzun yıllar boyunca Football Manager oyunlarında ilk kariyerimi Beşiktaş ile başlattım. Ama son yıllarda Türkiye’deki kadro seçim kurallarının kafa karışıklığından kaçmak için bir diğer favori takımım olan Arsenal’e yöneldim. Normalde Football Manager 2023’e de Arsenal ile başlardım ama Şampiyonlar Ligi deneyimini yaşamak için rotamı başka bir ülkeye çevirdim ve geçmiş oyunlarda da keyifli kariyerler yaşadığım Alman takımı RB Leipzig’i seçtim.

fm 23

Bu sezonun futbol dünyası için biraz sıra dışı olduğu malum. 20 Kasım’da başlayacak Dünya Kupası nedeniyle tüm liglerde ve uluslararası organizasyonlarda maçlar oldukça sıkışık bir fikstürde oynandı. Bu sıkışık fikstürü Football Manager 2023’te doğrudan deneyimlemek mümkün. Almanya Birinci Ligi Bundesliga’nın bu sezonki fikstürünü Football Manager 2023’te gerçekte olduğu düzeniyle oynayabiliyorsunuz.

fm 23

Burada Football Manager 2023’ün en önemli yeniliği olarak lanse edilen UEFA lisanslı turnuvalardan bahsetmekte fayda var. Geçtiğimiz sezon Bundesliga’yı ilk dördün içinde bitiren RB Leipzig, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım hakkı kazanan takımlardan biri. Dolayısıyla ön eleme turlarının tamamlanmasıyla birlikte FM 23 bizi sıcak bir ağustos gününde İstanbul’a getiriyor. Football Manager 2023’te Şampiyonlar Ligi’nin kurasının İstanbul’da çekildiği açık şekilde belirtiliyor. Kura çekimi ekranına giriş yaptığınızda Şampiyonlar Ligi’nin tüylerini diken diken eden marşını da duyuyorsunuz. Kura çekiminin gerçekte olduğu gibi futbol dünyasının önemli isimleriyle birlikte yapıldığı da belirtilen bir diğer gerçekçi nokta oluyor. Çekim gerçekte olduğu gibi birinci torbadan dördüncü torbaya doğru ilerliyor. Çekilen her takım hakkında bazı bilgiler paylaşılıyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi, Football Manager 2023’te gerçek grafikleriyle yer alıyor. Yani televizyonda bir Şampiyonlar Ligi maçı izlerken gördüğünüz formattaki grafikleri ve görselleri Football Manager 2023’te de görebiliyorsunuz. Şampiyonlar Ligi maçlarından önce yukarıda da bahsettiğimiz klasikleşmiş marş duyuluyor. Bu marş maçın havasına girmeye bir hayli yardımcı oluyor. Maçı 3D özet modunda takip ediyorsanız saha kenarında gerçek bir Şampiyonlar Ligi maçındaki reklamları görebilirsiniz.

fm 23

UEFA turnuvaları lisansının Football Manager 2023’ün gerçekçiliğini artıran kozmetik bir değişiklik olduğunu söyleyebiliriz. Peki oyunda takım yönetimi deneyimini değiştiren yenilikler var mı? Bu alanda oyuncuları farklı bir şey beklemiyor. Sports Interactive’in “çalışıyorsa dokunma” yaklaşımıyla hareket ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Football Manager 2023’te de bir takımın başına geçtikten sonra yine sizden takımın oyun tarzını ve taktiğinizi belirlemeniz istiyor. Burada kulüp yönetiminin tercih ettiği oyun tarzını benimsemenin yararınıza olacağını söylemek gerekiyor. Zira kulüp yönetiminin isteklerini karşılamak, iş güvenliği konusunda önemli bir fayda sağlıyor.

Güncel Football Manager oyunlarında olduğu gibi Football Manager 2023’te de her ayın başında yönetimin size olan güvenini gösteren bir rapor alıyorsunuz. Bu raporda artık taraftar güvenini de detaylı şekilde görmek oluyor. Taraftarın takıma oynattığınız oyuna, aldığınız skorlara ve yaptığınız transferlere olan bakışını bu raporlar sayesinde öğrenebiliyorsunuz.

fm 23

Football Manager 2023’te oyuncu izleme (Scouting) konusunda da bazı değişiklikler söz konusu. Artık gözlemcilik ekibinden gelen tavsiyeler doğrultusunda belli odak noktaları seçiliyor ve genel gözlemcilik faaliyetleri sonucunda sunulan önerilere ek olarak bu odak noktaları için özelleştirilmiş öneriler gösteriliyor. Oyuncu izleme ekibinden yararlanmak, kulübe uygun transferler yapmanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

FM 23’te gözüme çarpan bir diğer değişiklik de maçların başlamasından önce gösterilen yeni bir ekran. Bu ekranda takımdaki oyuncuların seçilen ilk 11’e, uygulanması gereken talimatlara ve taktiğe yönelik düşünceleri hakkında geri bildirim almak mümkün oluyor. Bunun takımın nabzını tutmak ve mutluluk seviyesini takip etmek için faydalı bir araç olduğu söylenebilir. Örneğin, bir oyuncu kadroya giremediği için mutsuzsa ve bu sürekli belirtiliyorsa yakında oyuncunun mutsuzluğu daha ciddi bir soruna dönüşebilir.

fm 23

Bu noktada futbolcu temsilcilerinin veya bizim futbol terminolojimizdeki ismiyle “menajerlerin” oyundaki etkisinin daha belirgin hâle geldiğini belirtmek gerekiyor. Eskiden başka bir takımdaki oyuncuya teklif yapmadan önce oyuncu temsilcisiyle görüşmek ve ondan bilgi almak öneriliyordu. FM 23’te kendi takımınızdaki bir oyuncuyla sözleşme yenilemeden önce de temsilciyle görüşmeniz öneriliyor. Bu ön görüşmelerde oyuncunun beklentileri hakkında bir fikir edinmek mümkün oluyor. Buna ek olarak, takımınızdaki bir oyuncu mutsuzsa ve bu gün yüzüne çekiyorsa sorunun çözümü için temsilcisinden de yardım alabiliyorsunuz. Daha önce bunun için tek seçenek takım liderinden yardım almaktı. Ancak bir oyuncu mutsuzsa bunun en etkili çözümünün oyuncuyla doğrudan iletişim kurmak olduğunu belirtmekte fayda var.

Football Manager serisinin daha önceki oyunlarında oyuncuların sorun çıkarma potansiyeli biraz daha yüksekti. Örneğin, bir maça ilk 11’de başlayıp bir sonrakinde yedek kalan kısacası rotasyona giren bir oyuncu “Hocam ben niye oynamıyorum?” sorusuyla kapınızı çalabiliyordu. Football Manager 2023’te bu tarz problemlerin azaldığını söyleyebilirim. Artık oyuncular daha çok Şampiyonlar Ligi kadrosuna alınmama gibi konularda problem çıkarıyor. Buna ek olarak, “Artık kulüpte yapacağım bir şey kalmadı” veya “Daha büyük bir kulübe gitmek istiyorum” gibi isteklerle kapınızı çalan oyuncularla uzlaşma zemini daha kolay bulunuyor. Bu oyuncuları yine elden çıkarmak gerekiyor, ancak en uygun koşullarla vedalaşma konusunda gerekli anlayışı görüyorsunuz.

fm 23

Şimdi FM 23’te oynadığım tek sezonda RB Leipzig ile yaşadıklarımı anlatayım. RB Leipzig yönetimi benden doğal olarak şampiyonluk beklemiyordu. İlk dörde girerek Şampiyonlar Ligi vizesi almam, Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıkmam ve Almanya Kupası’nda son turlara kadar gitmem önüme koyulan hedeflerdi. Biraz şansın yardımı biraz da Bayern Münih’in kötü gidişine bağlı olarak sezonu şampiyon olarak tamamlamayı başardım. Şampiyonluğu Bayern Münih deplasmanında garantilemem ise bu zaferi biraz daha tatlı hâle getirdi. Şampiyonlar Ligi’nde Paris Saint Germain, Napoli ve Celtic gibi zorlu rakiplerin olduğu gruptan birincilikle çıkmayı başardım. Son 16’da Tottenham Hotspur’u eledikten sonra çeyrek finalde AC Milan’a elenerek turnuvaya veda ettim. Almanya Kupası’nda ise yarı finalde Wolfsburg’a elendim. Ama sezonu beklentileri aşarak Bundesliga şampiyonu olarak tamamlamam diğer kulvarlardaki tüm sonuçları önemsiz hâle getirmişti.

Bu sezon başarıyla tamamlansa da her şey pürüzsüz gitmedi. Sezonun başlarında defansımın as oyuncularından Mohammed Simakan ve Josip Gvardiol birkaç hafta süren sakatlıklar yaşadı. Sezon ortasında o ana kadarki en golcü oyuncum olan Yussuf Poulsen ve takımın skor katkısı en yüksek isimlerinden biri olan ofansif orta saha oyuncum Dani Olmo takımdan ayrılmak istedi. İkisiyle vedalaştıktan sonra takıma Arjantinli genç yetenek Thiago Almada’yı getirdim. O da sezonu sakat olarak tamamlasa da, bir şekilde şampiyonluğa ulaşmayı başardım. Burada Timo Werner’in üst seviyeye çıkan performansı önemli bir rol oynadı. Yeni sezonun başında Werner’i Liverpool’a kaptırsam da kadromun onun yokluğunu aratmayacağına inanıyorum.

fm 23

Football Manager 2023 deneyimimde canımı sıkan az sayıda şey oldu. Bunlardan biri, sezonun ortalarında öyle bir ayar yapmadığım hâlde her maça “Dengeli” bir oyun anlayışıyla başlamam oldu. Bir süre bunu fark etmediğim için ilk yarısı kısır geçen maçlar oynadım. Daha sonrasında her maçta bunu kontrol etmeye başladım. Ana taktik ekranından gerekli ayarları yapmama rağmen, eğer dikkat etmezsem maçlarda yine bu anlayışla sahaya çıkıyorum.

Football Manager serisinde uzun süredir Türkçe dil desteği mevcut. Ancak ben eski bir alışkanlık olduğu için oyunu İngilizce oynamaya devam ettim. FM 23 deneyimimde gördüm ki, oyunun Türkçe desteği biraz zayıf kalıyor. Dilbilgisi yanlışları bir tarafa, kalıpların İngilizceden doğrudan doğruya çevrilmesi biraz göz/kulak tırmalıyor. Bu konuda biraz daha yol alınması gerekiyor. Ayrıca İngilizce öğrenenlere veya İngilizcesini geliştirmek isteyenlere oyunu İngilizce oynamalarını tavsiye ederim. Sözel bir oyun olan Football Manager, en basitinden İngilizce kelime haznenizin gelişmesine yardımcı olacaktır

Football Manager 2023 veya yaygın kullanılan kısaltmasıyla FM 23, artık kitlesi oturan ve başarısını kanıtlamış bir serinin en yeni halkası. UEFA turnuvalarının lisansının alınmasıyla birlikte seriye geçmiş yıllardakinden daha farklı bir soluk eklenmiş oluyor. Bu yeni soluk, tanıdığımız o güçlü ruhla birleştiğinde ortaya yine Football Manager hayranlarının başından ayrılamayacağı bir deneyim çıkıyor.

FM 23 hangi platformlarda mevcut?

FM 23 PC, Mac, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, iOS ve Android’de oynanabiliyor. FM 23 Steam, Epic Games Store gibi mağazaların yanı sıra Xbox Game Pass, PC Game Pass ve Apple Arcade gibi platformlar üzerinden edinilebiliyor.

İLGİLİ HABERLER