Teknoloji

Flash için yeni bir kritik güvenlik güncellemesi geldi

adobe flash

 

adobe-flash-logo-080715

Flash teknik açıdan ölmüş olabilir, hastalık ve bakterilerle dolu çürümüş bir ceset gibi, hâlâ zarar verme gücünü elinde bulunduruyor. Adobe bu hafta başında bazı kritik açıklar için düzeltme sunan “acil” niteliğinde bir Flash güncelleme yaması yayınladı. Söz konusu açıklardan bir tanesinin şu anda bile küçük çaplı ve belirli hedefe yönelik saldırılarda aktif olarak kullanıldığını da kaydetti.

Bunun Flash içinde keşfedilen en son güvenlik açıkları olduğunu söylemeyi çok isteriz, ancak bu çok kuvvetli bir iddia olmayacak gibi görünüyor. 2015’te 316 Flash açığının keşfedildiği söyleniyor. Bu da haftada yaklaşık altı güvenlik açığının keşfedildiği anlamına geliyor.

Neyse ki, 2015 Flash’ın öldüğü yıl olacak gibi görünüyor. Ocak ayında YouTube video oynatımı için Flash yerine HTML5’i tercih etmeye başlamıştı. Temmuz ayında da Facebook’un güvenlik şefi Flash için bir son kullanma tarihinin belirlenmesi gerektiğini kaydetmişti. Aynı ay içinde Mozilla da Firefox için bir zamanlar kullanımda olan ve risk içeren bütün Flash eklentilerini engellemeye başladığını duyurmuştu. Son olarak aralık ayında da Flash’ın geliştiricisi Adobe bile kendisini Flash animasyonların yapımından uzaklaştırmaya, yeni web standartlarına yönelmeye başlamıştı.

Flash’ın resmi ölüm zamanının ne olacağı hâlâ ilân edilmeyi bekliyor. Ancak o zamana kadar bu eklentiyle ilgili güvenlik açıkları haberlerini duymaya devam edeceğiz gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER