Teknoloji

Flash 10.1 duyuruldu, bu yıl bitmeden ceplere geliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

palm-pre-flashFlash 1o zaten normal bilgisayarlarda HD video desteğine sahip. Ancak bu hafta içinde Adobe’nin Los Angeles’ta düzenlediği MAX konferansında tanıtılan 10.1 sürümü Open Screen Project adlı oluşumun kazancını fazlasıyla gören, masaüstü, dizüstü ve cepteki farklı platformları aynı potada buluşturan ilk sürüm olma özelliğini taşıyor.

Her zaman olduğu gibi Windows, Mac ve Linux kullanıcıları alıştıkları Flash hizmetlerini almaya devam edecekler. 10.1’in halka açık beta sürümleri de bu yıl bitmeden önce Windows Mobile ve webOS platformlarında desteklenir hale gelecek, bunları 2010’un başında Android ve Symbian izleyecek. Bu arada RIM de daha önce dedikodu şeklinde yayılan Open Screen Project üyeliğini onayladı. Ancak RIM’in elinde 10.1 desteğini BlackBerry OS’te sunmak için geliştirdiği bir takvim henüz yok. Ne olursa olsun, cepte Flash deneyiminden tam anlamıyla faydalanmak için bu yükü kaldırabilecek güçte donanıma ihtiyaç var. Umarız Tegra, Snapdragon ve OMAP4 gibi yeni nesil donanım mimarileri 10.1’in mobil beta sürümleriyle aynı zamanda çıkagelir.

Hızlı yongasetlerden bahsetmişken, diğer büyük haber ise Flash 10.1’in çeşitli mobil platformlarda GPU hızlandırma işlevinin avantajlarından fazlasıyla yararlanacak olması. NVIDIA’nın Tegra’sı, Qualcomm’un Snapdragon’u ile birlikte netbook ve smartbook tarafında da ION yeni nesil cihazlarda 720p ve 1080p video keyfini tam anlamıyla yaşamanızı sağlayacak.

İlgili – BusinessWire: Flash 10.1 basın bülteni
İlgili – BusinessWire: RIM & Open Screen Project

İLGİLİ HABERLER