Teknoloji

Flappie’den evcil hayvanlar için teknolojik kapı çözümü

flappie ces 2024

CES fuarları, tuhaf evcil hayvan teknolojileriyle tanınmaya başladı ve bu yıl da bu alandaki yeniliklerle karşımıza çıkıyor. İsviçre merkezli bir start-up olan Flappie, evcil hayvan kapısının kapı eşiğinde tüy yumağı olan küçük dostlarımızın avlarını içeri getirmesini otomatik olarak engelleyen bir zekâ donanımlı kediler için kapı sergiledi.

Kapının dışa bakan tarafında bir hareket sensörü ve gece görüş kamerası bulunmaktadır. Flappie, yıllar içinde ”benzersiz ve özel” bir veri seti oluşturduğunu belirtiyor; bu, farklı ışık koşullarında çeşitli kedilerin yanı sıra avları da içeren bir çeşitlilik üzerine kurulu. Şirket, yapay zekâ destekli tespit sistemlerinin yüzde 90’dan fazla bir doğruluk oranına sahip olduğunu iddia ediyor. Ancak bu, kediniz hâlâ bir fareyi içeri sokabileceği anlamına gelebilir; ancak umarız bu daha az sıklıkla gerçekleşir.

Flappie’nin teknolojisi evcil hayvan sahiplerine neler vadediyor?

Kapının iç tarafında, istediğiniz zaman kilitleyip açabilirseniz diye bazı manuel anahtarlar bulunmaktadır ve ayrıca av tespit sistemini devre dışı bırakabilirsiniz. Sonunda, Flappie, evcil hayvanın bir şey taşıma ihtimali olduğunu ve avı bıraktıklarında kapının hemen açılacağını ve içeri girebilmelerini sağlayacağını söylüyor. (Flappie’nin kurucu ortaklarından biri, akıllı bir kedinin fareyi bırakıp kapıyı açtıktan sonra tekrar alıp içeri kaçacağını kabul etse de, her çözümün kusursuz olmadığını söylemekte.)

Yine de, Flappie, teknoloji donanımlı bu kediler için kapısında çip algılama özelliğine de yer verdi. Bu sayede, evcil hayvanınız mikro çipli ise, kapıyı yalnızca sizin hayvanınıza özgü olarak açacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Ve elbette, kapıyı telefonunuzdan kontrol edebileceğiniz bir uygulama var. Ama internete bağlamak istemiyorsanız, kapı üzerindeki kontrollerle de çalıştırmak mümkün.

Flappie, bu baharda önce İsviçre, Zürih ve Almanya’da evcil hayvan kapısını piyasaya sürmeyi planlıyor ve üretimi artırdıkça oradan genişlemeyi hedefliyor. Bir ABD lansmanı yol haritasının bir parçası olsa da, bu gerçekleşeceği tarih ya da Flappie kapısının buraya geldiğinde ne kadara mal olacağı hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.

Evcil hayvan sahipleri için pratiklik ve güvenlik vaat eden bu teknoloji, bilhassa outdoor aktivitelerde bulunan kedi sahiplerinin ilgisini çekmeyi başardığı aşikar. İlerleyen zamanlarda kullanıcı geri dönüşleriyle birlikte bu sektördeki diğer ürünlerin gelişimine de ışık tutması bekleniyor. Flappie bu alanın lider oyuncularından biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER