Teknoloji

Fitbit halka arzla birlikte piyasa değerini artırdı

fitbit-surge-271014-2

Giyilebilir sağlık ve egzersiz takip cihazlarıyla tanınan Fitbit’in hisseleri New York Borsası’nda işlem görmeye başladı. 20 dolardan halka arz edilen hisselerin fiyatı, kısa süre içinde 30 dolara yükseldi. Borsadaki ilk gününde Fitbit’in piyasa değeri 6.3 milyar dolara ulaştı. Şirket borsada FIT kısaltmasıyla işlem görüyor.

Fitbit’in halka arzı giyilebilir ürünler açısından kritik bir zamanda gerçekleşti. Google’ın Android Wear işletim sistemi ve Apple’ın yeni akıllı saati, temel egzersiz ve zindelik takip özelliklerinin önemli bir kısmını kullanıcılara ulaştırabiliyor. Ekstra özellikler sunmaları da Android Wear saatlere ve Apple Watch’a avantaj sağlıyor gibi gözükse de; Fitbit ürünlerinin platformdan bağımsız olarak çalışabilmesi, pil ömürlerinin 7 güne kadar çıkması ve sürekli olarak daha rahat giyilebilmeleri işleri Fitbit lehine değiştiriyor.

Fitbit 2015’i 1 milyar dolar gelir ve 200 milyon dolar kârla kapatma hedefine doğru hızlı biçimde ilerliyor. Şirket gelirinin önemli bir kısmının cihazlarından geldiğini belirtse de, abonelik temelli yazılımını da hızla büyüyen bir fırsat olarak nitelemekten geri kalmıyor.

Halka arza giden süreçte Fitbit, en önemli rakiplerinden Jawbone’un açtığı davalarla karşı karşıya kalmıştı. Jawbone Fitbit’i ticari sırlarını çalmak ve patentlerini ihlâl etmekle suçlamıştı. Halka arzla birlikte kasasındaki para miktarını 700 milyon doların üstüne çıkaran Fitbit, Jawbone ile olan hukuk mücadelesi için de kaynaklarını güçlendirmiş oldu.

İLGİLİ HABERLER