Teknoloji

Mozilla’dan Firefox’a dikkat çekici ekleme

mozilla monitor plus
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mozilla, geçtiğimiz hafta Firefox internet tarayıcısının üçüncü taraf takip araçlarını varsayılan olarak engelleyeceğini açıklamıştı. Mozilla’nın kullanıcılarına internette daha fazla gizlilik sağlamaya yönelik hamleleri bununla sınırlı kalmıyor. Şirket, “web’e giden güvenli ve şifreli bir yol” olarak tanımladığı Firefox Private Network isimli servisini duyurdu. Mozilla böyle demeyi istemese de, yeni servisin Firefox yapımı bir VPN olduğu söylenebilir.

Firefox Private Network faydalı olacak gibi görünse de, bazı sınırlar çerçevesinde işliyor. Tarayıcı tabanlı bir VPN olan servis, Firefox dışına çıkıldığında işlevsiz kalıyor. Mozilla, Firefox Private Network’ün herkese açık bir kablosuz ağa bağlıyken kullanılmasını öneriyor. Şirket, reklam takip araçlarından daha iyi korunmak isteyenlerin de VPN hizmetini kullanabileceğini belirtiyor.

Firefox Private Network için herkese açık test süreci başlamış durumda. Beta testi süresince servisten ücretsiz olarak yararlanmak mümkün. Ancak bunun için ABD sınırları içinde olmak, Firefox’a masaüstü veya dizüstü bilgisayar üzerinden erişmek ve Firefox hesabına giriş yapmış olmak gerekiyor. Bu koşulları karşılayanlar, Firefox’un VPN aracını buradan indirebiliyor.

firefox vpn

Firefox VPN servisini ücretli hâle getirebilir

Mozilla’dan yapılan açıklamada, Firefox Private Network’ün “sınırlı bir süre için” ücretsiz olacağı belirtildi. Bu da servisin yakında ücretli olarak sunulabileceği anlamına geliyor. Böyle bir durumu pek de sürpriz olarak değerlendirmemek gerekiyor.

Firefox geçtiğimiz yıl da kullanıcılarına VPN hizmeti sunmaya istekli olduğunu n bir adım atmıştı. İnternet tarayıcısında geçtiğimiz yıl küçük bir kullanıcı grubuna ProtonVPN aboneliğine yönelik bir reklam göstermişti. Mozilla CEO’su ise “premium” özellikler için bir abonelik hizmeti sunmayı planladıklarını belirtmişti. VPN servisi de bu özelliklerden biri olacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER