Teknoloji

Firefox’un ARM tabanlı Windows 10 sürümü teste çıktı

mozilla firefox arm

Mozilla Windows 10 için Firefox internet tarayıcısının ARM versiyonunu çıkardı. Microsoft ve Google, ARM tabanlı Windows’a özel Chromium internet tarayıcılarını birlikte geliştirirken, Mozilla Snapdragon işlemcili Windows dizüstü bilgisayarlar için kendi ARM64 tabanlı internet tarayıcısını tasarlıyor.

Mozilla geçen yılın sonlarında Firefox’un bu özel versiyonuna bir bakış atma imkanı sunmuştu. O zamanlar ARM işlemcili dizüstü bilgisayarda bir düzine sekme açmak herhangi bir sorun yaratmıyor gibi görünmüştü.

Firefox’un bu yeni sürümü Mozilla’nın internet tarayıcısı için açtığı beta kanalı üzerinden, ARM tabanlı Windows 10 dizüstü bilgisayarlarda test edilmesi amacıyla dağıtıma sunuldu. Şu anda ARM işlemcili dizüstü bilgisayar sahibi çok fazla kullanıcı yok, Türkiye’de ise neredeyse hiç yok. Yine de Mozilla, Firefox Quantum teknolojisi üzerinde çalışarak bunu Qualcomm’un sekiz çekirdekli CPU’larda Firefox’un en iyi şekilde çalışması için ayarladı. Bu durum bir yandan Firefox’tan beklenen normal web uyumluluğunun sağlanırken bir yandan da performansın nispeten sağlam olmasını mümkün kılıyor.

ARM64 tabanlı Chromium derlemelerinin çıkışı da nispeten yakın gibi görünüyor. Yakın zamanda bir geliştirici Chromium’un bir versiyonu ARM tabanlı dizüstü bilgisayarda çalıştırmıştı ve bu tür cihazlarda iyi çalıştığını göstermişti. Ne var ki, Google veya Microsoft’un Chromium tabanlı internet tarayıcılarını ne zaman çıkaracağını şu an için tam olarak bilmiyoruz. Microsoft, Chromium tabanlı Edge internet tarayıcısını geliştiricilerle test etmeye başladı. Bu sürümün Windows, Mac ve ARM tabanlı Windows 10’a gelmesi bekleniyor.

Eğer elinizde ARM tabanlı işlemci taşıyan bir Windows dizüstü bilgisayar varsa, Firefox’un yeni versiyonunu Mozilla beta sitesi üzerinden indirerek deneyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER