Teknoloji

Firefox Pocket önerileri üzerinden reklam göstermeye başlıyor

firefox pocketMozilla’nın sloganı “İnternet insanlar içindir, kâr etmek için değil” olsa da, vakfın tüm varlıklarını ve yatırımlarını bu motto çerçevesinde yönetmesi pek kolay olmuyor. Ekstra gelir kaynaklarına ihtiyaç duyuyor gibi görünen Mozilla, çareyi kullanıcılar tarafından biraz daha hoş karşılanabilecek sponsorlu içerikler göstermekte bulmuşa benziyor. Vakıf bunun için geçtiğimiz yıl satın aldığı içerik kaydetme servisi Pocket ve internet tarayıcısı Firefox’tan yararlanacak. Firefox Pocket için okuma önerileri başlığı altında sponsorlu içerikler gösterecek. Söz konusu içerikler, yeni sekmelerin açılış sayfalarına yerleştirilecek.

Firefox’un beta sürümlerini kullananlar, söz konusu sponsorlu içerikleri şimdiden görmeye başladı. Pocket önerileri içinde gösterilen bu içeriklerin mayıs ayı içinde yayınlanacak yeni sürümle birlikte tüm kullanıcılara açılması öngörülüyor.

Pocket’ın kurucusu Nate Weiner geçtiğimiz hafta kaleme aldığı bir blog yazısında çevrimiçi reklam modelinin “bozuk” olduğunu söylemişti. Gizliliğin ve şeffaflığın gerilediğini belirten Weiner, kullanıcılara yeterli kontrol seçeneğinin sunulmamasını da problemler arasında göstermişti. Firefox ve Pocket’ın sponsorlu içerikleri, hem söz konusu problemler için çözüm vadediyor hem de Mozilla’ya gelir kazanmak için yeni bir yol daha sunuyor.

Facebook ve Google gibi bir hedefleme içine girmeyecek olan Mozilla’nın reklamlardan bu şirketler kadar para kazanması mümkün görünmüyor. Yine de, vakfın kullanıcıları rahatsız etmemek için makul bir yöntem bulduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Firefox Pocket üzerinden sponsorlu içerik göstererek Google Chrome’a karşı reklamsız alternatif olarak Apple Safari ve Microsoft Edge dışında bir seçenek bırakmayacak. Söz konusu iki tarayıcının kapsama alanlarının kısıtlı olması da kullanıcıları ikilemde bıracak bir durum olacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER