Teknoloji

Firefox Gizli Dolaşma modunda reklamları ve takipçileri engelliyor

Popüler internet tarayıcısı Firefox’un en yeni sürümü, güçlü bir reklam önleme özelliğiyle birlikte geliyor. Tarayıcının yeni kurulumu altında bulunan Gizli Dolaşma modu, kullanıcıları tespit etmek için kullanılan tüm komut dosyalarını engelliyor. Reklamlar, analitik takipçileri ve sosyal ağlara bağlanan Facebook Beğeni butonu gibi eklentiler de söz konusu engellemenin kapsamı altında yer alıyor.

Ortaya çıkan sonuç daha anonim türde bir web deneyimini beraberinde getirirken, sayfaların yüklenme süresi de kısalıyor. Web sitelerinin para kazanmak için kullandığı ve web’de gözetimi fazlasıyla kolaylaştıran reklam ağları da, Firefox Gizli Dolaşma modunun filtresine takılıyor.

Firefox Gizli Dolaşma modu daha öncesinde sadece lokal olarak saklanan içeriğin yönetimini gerçekleştiriyordu. Çerezleri temizleyen mod, üçüncü tarafların çalıştırdığı komut dosyalarına izin veriyordu. Google’ın Incognito modu da benzer bir yaklaşım izliyor. Tarayıcı geçmişini temizliyor, ancak tarayıcıyla birlikte yüklenen içeriklere müdahale etmiyor.

Mozilla tarafından yapılan açıklamada reklam birimlerinden daha ziyade komut dosyalarının takip edildiği vurgulansa da, Firefox Gizli Dolaşma modu aynı zamanda bir reklam önleyici olarak çalışıyor ve sitelerin daha hızlı biçimde açılmasını sağlıyor. Kullanıcıların sayfaların daha hızlı yüklendiğini farkedeceklerini belirten Mozilla başkan yardımcısı Nick Nguyen, bunun sorun edileceğini düşünmediklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER