Teknoloji

Firefox değişikliklerle Chrome gibi çalışacak

firefox-logo-mwc-2015

Mozilla Firefox üzerinde ciddi değişiklikler yapmaya başlıyor, bunun sonucunda internet tarayıcısının belirli noktaları daha çok Chrome’a benzer şekilde işleyecek. Değişiklikler daha çok Firefox’u daha güvenli ve kararlı hâle getirmek için yapılıyor, ancak bunların Firefox’u daha az özelleştirilebilir ve daha fazla özkaynak tüketme potansiyeline sahip yapma gibi dezavantajları da bulunuyor.

Mozilla’nın hedefine ulaşmak için yapacağı birkaç önemli değişiklik var. Bunlardan ilki genişletmelerin veya Firefox’un deyimiyle eklentilerin internet tarayıcısına bağlanma yönteminin değiştirilmesi. Mozilla Chrome ve Opera tarafından kullanılana benzer yeni bir yöntemi kullanmaya ihtiyaç duymaya başladığını söylüyor. Bu, Firefox eklentilerinin yeniden inşa edilmesinin gerekebileceği anlamına gelirken, aynı zamanda Chrome ve Opera genişletmeleri küçük değişikliklerle Firefox desteği de kazanabilir. Mozilla’nın konuyla ilgili blog yazısında da buna dikkat çekiliyor, Chrome eklentilerine sahip olan geliştiriciler tek bir kod tabanının bir yerine iki tarayıcıyı desteklemesini sağlayarak, eklentilerini Firefox ile de uyumlu hâle getirebilecekler.

chrome EKLENTİLERİ KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLERLE FIREFOX’TA DA ÇALIŞABİLECEK

Ayrıca Mozilla bütün eklentilerin yüklenmeden önce güvenlik kontrolünden geçeceğini kaydetti. Şu anda sadece Mozilla’nın resmi eklentiler galerisi içinde yer alacak eklentiler için güvenlik kontrolü zorunlu tutuluyor. Aslında bu güvenlik kontrolünün etrafından dolaşmak için çeşitli yollar illâ ki bulunacaktır, ancak bu durum çoğu ortalama kullanıcının yükleyeceği eklentilerin Mozilla tarafından güvenlik kontrolünden geçirileceği anlamına geliyor. Aslında bunun son kullanıcılar için iyi bir şey olacağını söyleyebiliriz. İnternet tarayıcısı üzerinde çalıştırılan ve güvenlik kontrolünden geçmemiş eklentilerin büyük güvenlik sorunlarına yol açabileceği açık bir gerçek ve Mozilla son uygulamalarıyla bunu değiştirmeye hazırlanıyor.

Diğer güncellemeler Firefox’un içindeki teknolojilerin değiştirilmesiyle ilgili. Öncelikle Firefox’un perde arkası sekme yönetimi çok yakında Chrome’un sekmeleri işleyişine benzer şekilde işleyecek. İnternet tarayıcısını ve web içeriğini hep birlikte çalıştırmak yerine, Chrome bunları parçalara bölüyor, böylelikle her bir tarayıcı çerçevesi birbirinden bağımsız tarama sekmeleri olarak çalışıyor. Bunun anlamı, eğer bir sekme çökerse, diğer sekmeler hiçbir şey olmamış gibi çalışabiliyor. Ayrıca sekmeleri birbirinden bağımsız tutan çeşitli güvenlik mekanizmaları da mevcut. Mozilla da Firefox’u bu modele geçiyor. İlk olarak Mozilla internet tarayıcısını ve web içeriğini iki nesneye bölüyor, ancak zamanla planlanan her bir sekmenin de parçalara ayrılması. Bu durum Chrome’da olduğu gibi bazı özkaynak problemlerine yol açabilir, ancak bunun güvenlik ve kararlılık arasında iyi bir denge sağlayabileceğini de kabul etmek gerekiyor.

Son olarak Mozilla Firefox’u geliştirirken kullandığı temel teknolojide bazı değişiklikler yapıyor. Bunun sonucunda eklenti geliştirenler internet tarayıcısında derin seviyede değişiklikler yapamayacaklar. Bu durum bazıları için hayal kırıklığı yaratabilir, ancak son kullanıcıların iyiliğine olacağını söyleyebiliriz. Firefox diğer internet tarayıcılarına göre daha fazla özelleştirilebilir niteliğe sahip, ancak bu durum güvenlik ve kararlılık açısından sorunlar çıkarabiliyor. Şu anda eklentilerin Firefox’un çekirdek teknolojilerinin uygulandığı katmanlara sınırsız erişim imkanı bulunuyor. Bu durum geliştirmede de birtakım yavaşlamalara neden oluyor. Mozilla eklentilerin yeteneklerini değiştirerek bu durumu engellemeyi planlıyor.

Söz konusu değişiklikler önümüzdeki yıla veya sonrasına yayılan bir takvimde hayata geçirilecek, ancak bazı değişiklikleri yakın zamnada görmeye başlayacağız. Firefox 42 sürümünden itibaren eklentilerin onaylanması işlemi başlıyor. Firefox 43 de muhtemelen sekmeler içindeki içeriği tarayıcıdan ayırmaya başlayacak. Daha derindeki değişiklikler ise önümüzdeki 12 ile 18 ay arasında gerçekleşecek. Görünüşe göre, geliştiricilerin de eklentilerini hazırlarken yeni yönteme geçiş yapmaları gerekecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER