Teknoloji

Firefox Android yakında Fenix ile baştan aşağı değişecek

firefox android

Firefox’un Android sürümü son zamanlarda Mozilla’dan fazla ilgi görmüyor. Ancak bunun bir sebebi var. Şirket mevcut Android Firefox tarayıcısının yerini alacak yeni bir Fenix internet tarayıcısının üzerinde çalışıyor. Tüm çalışmaları yeni tarayıcıya kaydırmanın bir parçası olarak, Firefox Android sürümüne gelecek aylarda daha az güncelleme gelecek.

Android Police‘in haberine göre, Ghacks’in ulaştığı ve Mozilla tarafından yayınlanmış bir destek dokümanı, şirketin Firefox’u Fenix ile değiştirmenin planlarını detaylandırıyor. Firefox 67 ve 68 Android sürümleri planlandığı gibi, 14 Mayıs ve 9 Temmuz tarihlerinde çıkacak. Daha sonra ise bu internet tarayıcısı sadece hata düzeltmeleri ve güvenlik yamalarını alacak. Firefox 68.1 3 Eylül’de, 68.2 ise 22 Ekim’de yayınlanacak ve düzen böyle işleyecek.

Mozilla bu dokümanda, Fenix geliştirme çalışmalarına ayırdığı kaynağın bir bölümünü sürekli biçimde Firefox’un mevcut versiyonunun hatalarını düzeltme ve işleyişinden emin olmak için ayıracağını belirtiyor. Android sürümünü 68’inci versiyonda tutmak Fenix geliştirme çalışmalarını hızlandıracak. Ancak Fenix tamamlanıncaya kadar Android tarafında herhangi bir yeni web özelliği sunulmayacak.

Firefox Android yepyeni bir altyapıya kavuşacak

Dokümanda Mozilla’nın Fenix’in final sürümünü ne zaman yayınlayacağı yer almıyor. Ancak mevcut Firefox tarayıcısı gelecek yıl içinde yaşamının sonuna ulaşacak. Fenix’in altında Gecko yerine GeckoView gibi tamamen farklı bir mimarinin bulunacağını dikkate aldığımızda, yeni internet tarayıcısının herkes tarafından kullanıma hazır hâle gelmesinin biraz zaman alacağını söyleyebiliriz.

Eğer Fenix’i denemek isterseniz, erken sürümlere buradan erişebilirsiniz. Cihaz mimarinize uygun APK dosyasını seçmeniz yeterli olacaktır. Eğer emin değilseniz, ‘aarch64’ ile ilerleyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER