Teknoloji

Firefox Android uygulaması için büyük güncelleme

mozilla firefox 82 android
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mozilla, Firefox Android uygulaması için çok sayıda yeniliği beraberinde getiren bir güncelleme hazırladı. Performans optimizasyonları da barındıran paketteki yeniliklerin büyük bir kısmı doğrudan masaüstü uygulamasından Android’e aktarıldı. Yapılan değişikliklerle Firefox kullanıcılarının farklı platformlar arasında daha pürüzsüz bir deneyim yaşaması amaçlanıyor.

Yapılan değişiklikler arasında göze ilk olarak adres çubuğunun ekranın alt kısmına taşınması göze çarpıyor. Böylelikle büyük ekranlı bir telefonu tek elle kullananların adres çubuğuna daha kolay ulaşabilmesi amaçlanıyor. Ancak bu görünümden memnun olmayanlar diledikleri takdirde adres çubuğunu yine ekranın üst kısmına taşıyabiliyor.

Firefox’un gizlilik odaklı yaklaşımına uygun olarak servise Gelişmiş Takip Koruması isimli bir özellik eklendi. Bu özellik içinde üç adet ön ayar bulunuyor. Bu ön ayarlar Standart, Katı ve Özel adını taşıyor. Varsayılan ayar olan Standart’ta reklamlar için kullanılan içerik takipçileri engellenmiyor. Firefox Focus özelliği ise kullanıcılara bağlantıları özel sekmelerde açma imkanını veriyor.

Koleksiyonlar adını taşıyan bir diğer yeni özellik ise tıpkı yer imleri gibi işliyor. Kullanıcılar ilgilerini çeken web sayfalarını daha sonra kolay erişmek için bu koleksiyonlara gönderebiliyor. Böylelikle tarayıcıdaki sekme kalabalığı biraz olsun hafifletiliyor.

firefox android

Güncellemeyle birlikte üçüncü taraf eklentilere de bazı yeni imkanlar veriliyor. Geçmiş sürümlerle birlikte desteklenmeye başlanan bu eklentilerin önemli bir kısmı mobil cihazlar için optimize edilmemişti. Mozilla bu durumu mobil sertifikalı eklentilerle aşmayı hedefliyor. Şu an için sadece 10 eklenti bu sertifikayı alsa da, önümüzdeki dönemde bu eklentilerin sayılarının artması amaçlanıyor.

firefox android

Videoların Resim içinde Resim modunda oynatılabilecek olması da Mozilla’nın Firefox Android uygulamasında sunduğu yenilikler arasında bulunuyor. Mozilla, sayfa yükleme hızının da yüzde 10 oranında artacağına dikkat çekiyor.

Firefox Android uygulaması için hazırlanan güncelleme Avrupa’da dağıtıma çıkmış durumda. Kuzey Amerika’da ise dağıtım süreci 27 Ağustos itibarıyla başlayacak.

İLGİLİ HABERLER