Teknoloji

Firefox Android Uygulaması, geniş bir eklenti ekosistemi sunmaya hazırlanıyor

firefox android

Firefox Android uygulaması yakında “açık bir eklenti ekosistemi” sunacak. Geliştirici Mozilla bu önemli gelişmeyi paylaştı. Böylelikle kullanıcılar, tarayıcıyı çok çeşitli üçüncü taraf eklentileriyle kişiselleştirebilecekler. Bu özelliğin kesin çıkış tarihi henüz duyurulmadı, ancak Mozilla’dan Scott DeVaney tarafından yapılan bir blog gönderisinde yıl sonuna kadar gelmesi gerektiği belirtildi. Daha fazla detay önümüzdeki ay açıklanacak.

Bu yayınla birlikte, Firefox “açık bir eklenti ekosistemi destekleyen tek büyük Android tarayıcısı” olacağını iddia ediyor. Eklentiler şu anda Android’in varsayılan tarayıcısı olan Chrome için desteklenmiyor ancak Android Authority‘nin bildirdiğine göre, Yandex ve Kiwi Browser gibi daha küçük tarayıcılarda çalıştırmak mümkün. iOS tarafında, Apple yakın zamanda Safari tarayıcısına eklentiler için destek ekledi.

Firefox Android, kullanıcılarına üçüncü taraf eklentileriyle yeni deneyimler sunacak

Android için Firefox’ta eklenti desteği teknik olarak yıllar öncesine dayanıyor, ancak uyumluluk, uygulama 2020’de yeniden inşa edildiğinde büyük ölçüde azaldı. O zamandan beri resmi olarak sadece iki düzineden az eklentiyi destekledi, Android Police yakın zamanda bildirdi. Android uygulamasında herhangi bir masaüstü Firefox eklentisini çalıştırmak teknik olarak hala mümkün ancak bir hata ayıklama menüsünü etkinleştirmeniz gerekiyor ve Mozilla, bu seçeneğin “geliştiriciler ve ileri düzey kullanıcılar” için tasarlandığını ve “beklenmeyen sonuçlara” yol açabileceğini uyarıyor.

Firefox’un mühendislik direktörü Giorgio Natili, bir açıklamada, “Mobil tarayıcı alanında kilidini açılacak çok fazla yaratıcı potansiyel var.” dedi. “Mozilla, modern mobil WebExtensions oluşturmak isteyen geliştiricilere en iyi desteği sağlamak istiyor.” Şirketin blog gönderisi, Android’de beklenildiği gibi çalışmalarını sağlamak için geliştiricilere yönergeler içeriyor.

Mozilla, Firefox’u büyük bir Android tarayıcısı olarak nitelendirse de, pazar payı, Statcounter’ın Temmuz 2023 istatistiklerine göre, yüzde 65’e yakın oran ile tüm mobil gezinmeyi (iOS dahil) kontrol ettiği belirtilen pazar lideri Chrome’un yanında sönük kalıyor. Firefox Android uygulamasının mobildeki pazar payı sadece yüzde yarım oranında bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER