Teknoloji

Firefox 69 ile kullanıcı gizliliği adına önemli bir değişiklik geldi

mozilla monitor plus

Mozilla, geçtiğimiz ekim ayından itibaren kullanıma sunduğu, ancak haziran ayında resmi duyurusunu yaptığı bir özelliği geniş kullanıcı kitlesine açtı. Firefox internet tarayıcısı, üçüncü taraf izleme yazılımlarını tüm kullanıcıları için en baştan açık hâle getiriyor. Böylelikle gizliliğiniz korunacak.

Üçüncü taraf izleyicilerin sınırlanması sayesinde şirketler sizin çevrimiçi aktivitelerinizi izleyemeyecekler. Ayrıca elde ettikleri bilgilerinizi de başkalarına satamayacaklar.

Firefox 69 versiyonu ile birlikte Mozilla, Genişletilmiş İzleme Koruması özelliğini tüm kullanıcıları için açık hâle getirdi. Halbuki haziran ayında sadece yeni kullanıcılar veya denemek için bu özelliği açık hâle getirenler izleme korumasından yararlanabiliyordu.

Firefox’un izleyici engellemesi çok sıkı değil

Şirketin konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, “Şu anda Firefox kullanıcılarının% 20’sinden fazlası Gelişmiş İzleme Koruması açık durumda. Bugünün sürümüyle birlikte, kullanıcılarımızın% 100’üne varsayılan olarak koruma sağlamayı umuyoruz,” ifadesi yer alıyor.

Mozilla’nın getirdiği koruma Apple’ın Safari internet tarayıcısınınki kadar ileri gitmiyor. Apple’ın internet tarayıcısı tüm üçüncü taraf izleme yazılımlarına engel koyuyor. Halbuki Firefox sadece kötü aktiviteler izlediğinden şüphe ettiği uzun bir listeyi engellemekle yetiniyor. Çerezlere bağlı çalışan bazı sitelere izin vererek onların yasal ve düzgün içerik sağlamalarına yardımcı da oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER