Teknoloji

Firefox 23 masaüstü için paylaş butonu ve içerik engelleyicisiyle birlikte geldi

Mozilla Firefox internet tarayıcısının yeni sürümünü yayınladı. Firefox 23 yeni sosyal işlevler ve içerik engelleme özelliğiyle birlikte geliyor. Ayrıca Android versiyonu için yeni RSS özellikleri de yenilikler listesinde bulunuyor.

firefox-23-facebook-070813

Windows, Mac ve Linux için Firefox versiyonlarında, adres çubuğunun hemen yanına iliştirilen maket uçak görünümlü Paylaş butonu sayesinde ziyaret ettiğiniz sayfayı Facebook’ta hızlı şekilde paylaşabilirsiniz. Mozilla kullanıcıların Social API tabanlı bu yeni özellikten yararlanacaklarını umuyor.

Ayrıca Firefox’un masaüstü versiyonlarına içerik engelleyicisi de eklendi. Bu araç standart HTTP protokolü üzerinden iletilen güvenli veya güvensiz web siteleriyle dağıtılan sayfa unsurları içinde otomatik olarak engelleme işlemi gerçekleştirebiliyor. HTTPS üzerinden aktarılan sayfa unsurlarıysa engelleyicinin süzgecinden geçebiliyor. Mozilla bu yeni özellik sayesinde kötü niyetli kişilerin web siteleri içine yerleştirdikleri ve bunlar sayesinde bilgisayarlara sızmayı başardıkları zararlı kodların erişimini engellemeyi hedefliyor.

Android için Firefox sürümüne de kullanılmadığı zaman otomatik olarak gizlenen konum çubuğu ve varsayılan arama sağlayıcısını değiştirme fırsatı eklendi. Ayrıca kullanıcılar RSS yöneticisine doğrudan internet tarayıcısı üzerinden RSS beslemelerini ekleme imkanına kavuştu. Öte yandan RSS okuyucusu RSS beslemelerini otomatik olarak algılıyor. Eğer bir web sitesinde bulunabilir besleme içeriği varsa, kullanıcılar tek bir dokunuşla web sitesinin RSS beslemesine abone olabiliyor.

Mobil tarayıcıya Awesome Screen adı verilen yeni bir araç da eklendi. Özelleştirilmiş yeni sekme sayfasına benzeyen bu ekran adresleri otomatik olarak tamamlıyor.

Firefox 23’ün öncesinde, haziran ayında gelen Firefox 22 sürümüyle birlikte internet tarayıcısına 3D oyun desteği, video görüşme ve dosya paylaşım gibi önemli işlevsel özellikler eklenmişti. Ayrıca üçüncü taraf yazılımlara ve eklentilere ihtiyaç duyulmadan web tabanlı uygulamalaırn geliştirilmesi imkanı da Firefox 22 ile birlikte sunulmuştu.

Bu son güncelleme de sosyal paylaşım ve içerik unsurlarıyla kullanıcı deneyimini bir adım öteye taşıyor. Mozilla, Firefox’a yaptığı sık güncellemelerle Chrome’a karşı kaybettiği avantajı yeniden kazanmaya çalışıyor.

Eğer Firefox sisteminizde varsa, Firefox hakkında ekranı üzerinden güncellemenin indirilmesi ve kurulması adımlarını gerçekleştirebilirsiniz. Firefox sisteminizde henüz yoksa, aşağıdaki ilgili bağlantıyı takip edip Firefox 23’ü kurabilirsiniz.

İlgili >> Mozilla Blog, Firefox İndir

İLGİLİ HABERLER