Teknoloji

Finlandiya’dan dünyaya yapay zekâ hediyesi

finlandiya yapay zeka

Finlandiya, geçtiğimiz yıl vatandaşlarını yapay zekâ konusunda daha iyi bilgilendirmek amacıyla ücretsiz bir çevrimiçi kurs programı başlatmıştı. Fin yetkililer, altı hafta süren bu kurs programını bir yeni yıl hediyesi olarak tüm dünyanın erişimine açtı.

İşin özünde Finlandiya’nın aslında Avrupa Birliği’ne bir hediye verdiği söylenebilir. 31 Aralık 2019’a kadar Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını yürütmeye devam edecek olan Finlandiya, bu hızlandırılmış kursunu Avrupa Birliği’nin tüm resmi dillerine çevirdi. Çeviri AB dilleriyle sınırlı olsa da, Finlandiya’nın yapay zekâ kursuna tüm dünyadan erişilebiliyor.

Yapay zekâ programının Finlandiya’da başarısını kanıtladığı söylenebilir. 5.5 milyon kişinin yaşadığı ülkede, nüfusun yüzde 1’inden fazlası bu programa kaydoldu. “Elements of AI” (Yapay Zekânın Unsurları) adını taşıyan kurs, hâlihazırda Fincenin yanı sıra İngilizce, Almanca, İsveççe ve Estonya dilinde sunuluyor.

Yapay zekânın temellerini öğrenmek için internette çok sayıda seçenek mevcut. Ancak Finlandiya’nın programı, yapay zekâ ile gerçekten ilgilenenler için değerlendirmeye değer görünüyor. Oldukça şık şekilde tasarlanan programda her bölümün sonunda kısa testler bulunuyor.

Finlandiya yapay zekâ programında işin felsefi boyutuna da değiniyor

Kurs programında yapay zekânın felsefi boyutundan teknik unsurlarına kadar çok sayıda konuya değiniliyor. Programın normal şartlarda altı hafta içinde tamamlanması mümkün. Her bir bölümü tamamlamak yaklaşık 5 ila 10 saat arası bir zaman alıyor.

Finlandiya hükümetinden daha önce yapılan açıklamada, programın Fin vatandaşlarına yapay zekâyı tanıma ve kavrama konusunda avantajlar sağlama amacıyla başlatıldığı belirtilmişti. Teknoloji ve eğitim konusuna geçmişten bu yana çok önem veren Finlandiya’nın bu iki alanı birleştirmesi, oldukça mantıklı görünüyor. Kursun tasarımı konusunda teknik danışmanlık veren Reaktor isimli şirketin yöneticisi Megan Schaible, yapay zekânın “birkaç elit kod yazarının eline bırakılamayacağını” kanıtlamak istediklerini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER