Teknoloji

Final Cut Pro X yeni arayüzüyle birlikte Touch Bar entegrasyonu sunuyor

final cut pro xApple bugün yeni MacBook Pro’yu tanıtmak için düzenlediği etkinlikte bazı uygulamaları ön plana çıkardı. Bu uygulamalardan birisi de profesyonel video düzenleme aracı Final Cut Pro X oldu. Güncellenen uygulama yepyeni bir arayüze ve Magnetic Timeline’a kavuştu. Yeni MacBook Pro’nun en dikkat çekici özelliği olan Touch Bar’ı da destekleyen yeni sürüm, kullanıcılara geniş renk yelpazesindeki iş akışları için tam destek sunuyor.

Etkinlikte sahneye çıkan Apple?ın Uygulama Ürün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan Prescott, Final Cut Pro X’in beş yıl önceki çıkışından bu yana ilk kez bu kadar kapsamlı biçimde güncellendiğini belirtti. Prescott, yeni sürümün şık arayüzüne dikkat çekti ve klasik video uygulamalarından çok daha fazlasını sunan yeni güçlü düzenleme özelliklerinin kullanıcılara sunulduğunu dile getirdi. Touch Bar’a değinmeden geçmeyen Apple yöneticisi, video düzenlemesi yapanlara uygulamayla etkileşime geçmek için bambaşka bir yöntem sunulduğunu ifade etti.

Yeni Magnetic Timeline, uygulamayı kullananlara çeşitli imkanlar getiriyor. Özelleştirilebilir düzenleme ve ses kliplerinde diyalog, müzik ve efektler gibi türe veya “role” dayalı renk kodlamasıyla filmlere farklı bir soluk kazandırılabiliyor. Rolleri oluşturmak ve her birine özel bir renk vermek de yeni Magnetic Timeline’ın sunduğu nimetler arasında bulunuyor. Magnetic Timeline, profesyonel video yazılımları için ilk olarak nitelenebilecek bir özelliği de barındırıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde düzenleme yaparken zaman çizelgelerinin dikey yapısını anında düzenleyebiliyor. Belli sesli rolleri vurgulamak için de basitçe sürükleme yapmak yeterli oluyor.

Touch Bar entegrasyonu ise kullanıcılara ihtiyaç duyabilecekleri kontrol araçlarını doğru yerde sunuyor. Final Cut X Pro kullanıcıları, Touch Bar ile düzenleme araçları arasında rahalıkla geçiş yapabiliyor. Ses düzeyinin ayarlanması ve kısaltma ve oynatma komutlarının kullanılması gibi işlemler Touch Bar üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Zaman çizelgesinin renk kodlu interaktif görünümü de Touch Bar üzerinde gösteriliyor.

Yeni tasarlanan arayüzüyle Final Cut X Pro, ekran alanını optimize eden bir düzene kavuşuyor. Daha koyu renkler ve daha düz görünüm sayesinde üzerinde çalışılan projeye odaklanmak kolaylaşıyor. Özelleştirilebilir çalışma alanları sayesinde pencereler farklı görevler için ayarlanabiliyor. Bu işlem birden çok monitör için gerçekleştirilebiliyor.

Akış geçişi özelliği sayesinde film atlamaları görünmeyecek kadar akıcı bir yapıya bürünüyor. Kullanıcılar yeni sürümle birlikte belirli efektleri birden çok klipte silebiliyor veya tekrar kullanabiliyor. Zaman kodu yükleme efekti ve üreticisi sayesinde kaynak zaman kodu daha büyük bir görünüm içinde düzenlenebiliyor. Thunderbolt 3 aracılığıyla doğrudan video çıkışıysa harici ekranda tek kabloyla yüksek kalitede video görüntülemeyi mümkün kılıyor.

Final Cut Pro X güncellemesini mevcut kullanıcılar ücretsiz olarak indirebilecek

Yeni Final Cut Pro X sürümü, mevcut kullanıcılar tarafından Mac App Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebilecek. Yeni kullanıcıların ise uygulama için 799,99 TL ödemesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER