Teknoloji

Final Cut Pro X ile VR ve HDR video düzenleme imkânı geldi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

final cut pro xYeni iMac Pro’nun satışa çıkmasını fırsat bilen Apple, profesyonellere hitap eden en önemli uygulamalarından bir tanesi olan Final Cut Pro’nun da yeni sürümünü çıkardı. Final Cut Pro 10.4, 360 derece VR, HDR video düzenleme imkanı ve yeni renk sınıflandırma araçlarıyla video editörlerine yeni nesil içerikleri yaratmaları için ihtiyaç duyduklarını sunuyor.

Apple’ın belirttiğine göre, Final Cut Pro, profesyonel editörlerin sanal gerçeklik içerikleri oluşturmasına ve içe aktarmasına, 360 derece videoları düzenlemesine, SteamVR ve bağlantılı HTC VIVE gözlüğü ile projeyi gerçek zamanlı olarak görüntülemesine olanak veriyor. Kullanıcılar 2D ve 3D olarak 360 derece içerikler, bulanıklaştırma, parlama ve benzeri etkileyici efektler ekleyebilir ve 360 derece videolarda ufuk çizgisini düzeltmek veya kadraja giren kamera öğelerini ortadan kaldırmak için görsel denetimlerden yararlanabilirler. Standart fotoğraf ve videolar da sanal gerçeklik projelerine eklenebilir ve 360 derece videolar doğrudan YouTube, Facebook ve Vimeo gibi popüler web sitelerinde paylaşılabilir.

Bu güncelleme, profesyonel renk derecelendirme için de güçlü araçlar sunuyor. Benzersiz renk tekerleri özelliği renk özü, doygunluk ve parlaklığı ayarlamak için yerleşik denetimler sağlıyor. Renk eğrileri, belirli renk aralıklarını hedefleyebilmenizi sağlayan çoklu denetim noktalarıyla ultra hassas renk ayarlarına olanak veriyor ve kullanıcılar, renk damlalığı (eye dropper) ile belirli renkleri örnekleyebiliyor ve beyaz dengesini manuel olarak belirleyebiliyor. Kullanıcılar ayrıca DaVinci Resolve gibi popüler renk sınıflandırma uygulamalarından veya PremiumBeat, Color Grading Central gibi birçok web sitesinden aldıkları özel renk bulma çizelgelerini (LUT) uygulayabiliyorlar.



En popüler HDR formatlarını destekleyen Final Cut Pro, inanılmaz derecede gerçekçi görüntüler oluşturmak için genişletilmiş parlaklık seviyesi aralıklarına da erişim sunuyor. Video editörleri, AJA ve Blackmagic’teki G/Ç aygıtlarını kullanarak 10 bin nite kadar parlaklıkla HDR monitörlerden video çıkışı alabiliyorlar. Yeni renk sınıflandırma araçları hem Yüksek Dinamik Aralıklı (HDR) hem Standart Dinamik Aralıklı (SDR) videoları destekliyor ve kullanıcılar, ton eşleme özelliği sayesinde yayın için HDR’yi kolayca SDR’ye çevirebiliyorlar.

Öte yandan Final Cut Pro 10.4 ile gelişmiş düzenleme, ses çalışmaları, hareketli grafikler ve renk sınıflandırma için iPhone ve iPad?deki iMovie projelerini kolayca Final Cut Pro?ya aktarma; Apple aygıtlarındaki yüksek verimlilikli video ve fotoğraf formatlarını içe aktarabilmek ve düzenleyebilmek için HEVC ve HEIF desteği; Logic Pro X’ten alınan, yeniden tasarlanmış, boyutlandırılabilir arayüzlere sahip, güncellenmiş ses efekti eklentileri ve Apple’ın gelişmiş grafik teknolojisi Metal temel alınarak geliştirilmiş daha hızlı, daha kaliteli optik akış analizi gibi ek özellikler de sunuluyor.

Motion ve Compressor da güncellendi

Motion 5.4, kullanıcıların etkileyici 360 derece sanal gerçeklik içerikleri ve efektleri oluşturmasına olanak veriyor ve bu efektlere Final Cut Pro’dan anında erişilebiliyor. Güncelleme ayrıca her türden Motion projesini başka bir türe kolayca dönüştürebiliyor. Ve yeni Overshoot (hedef aşırma) davranışı sayesinde gerçekçi yaylı animasyonlar ve yeni filtrelerle fotoğrafsı görünümler oluşturulabiliyor. Compressor 4.4, kullanıcıların endüstri standardı küresel meta verilerle 360 derece videolar oluşturmasına olanak veriyor. Ayrıca kullanıcılar Compressor ile HEVC ve HDR videoları dışa aktarabiliyor ve MXF dosyaları oluşturmak için çeşitli yeni seçeneklerden yararlanabiliyor.

Final Cut Pro 10.4 bugünden itibaren mevcut kullanıcılar için ücretsiz güncelleme olarak, yeni kullanıcılar içinse Mac App Store?da 999,99 TL karşılığında indirebilecekleri bir uygulama olarak sunuluyor. Motion 5.4 ve Compressor 4.4, bugünden itibaren mevcut kullanıcılar için ücretsiz güncelleme olarak, yeni kullanıcılar içinse Mac App Store’da 184,99 TL karşılığında indirebilecekleri uygulamalar olarak sunuluyor.

İLGİLİ HABERLER