Eğlence

FIFA yarı otomatik ofsayt teknolojisini Arap Kupası’nda test edecek

fifa yarı otomatik ofsayt

FIFA, günümüz futbolunda önemi giderek artan Video Yardımcı Hakem (VAR) teknolojisini geliştirmeye devam ediyor. Bu doğrultuda atılan adımlardan biri olan yarı otomatik ofsayt teknolojisi, FIFA tarafından bugün başlayacak Arap Kupası’nda test edilecek.

Ofsayt kararları, hâlihazırda VAR teknolojisinin en çok sıkıntı yaşadığı noktalar arasında öne çıkıyor. Test edilecek olan yarı otomatik sistem, her oyuncudan saniyede 50 kez toplamda 29 veri noktası toplayacak.

Bu sistemin kullanımı için stadyumun çatısına 10 ila 12 kamera yerleştirilecek. Sistem topun oynandığı anda ofsayt çizgisinin belirlenmesi için bacak takibi verilerini kullanacak. Ofsaytın tespit edilmesi durumunda yeniden oynatma operatörü uyarılacak. Operatör de pozisyonu neredeyse gerçek zamanlı şekilde değerlendirebilecek.

FIFA’nın futbol teknolojisi ve inovasyon direktörü Johannes Holzmüller, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yeniden oynatma operatörü önündeki bilgi ve görüntüleri vakit kaybetmeden video yardımcı hakeme gösterebilecek. FIFA Arap Kupası’nda özel bir ofsayt istasyonunda bulunan Asistan VAR, bilgiyi anında doğrulayabilecek.”

Yeni sistem, ofsayt pozisyonlarını mevcut VAR teknolojisine kıyasla çok daha hızlı şekilde algılayabilecek. Böylelikle oyunun daha pürüzsüz şekilde akması mümkün olacak. Eğer testlerde iyi sonuç alınırsa, bu teknoloji 2022 Dünya Kupası’nda da kullanılacak. Daha önce Almanya, İngiltere ve İspanya’da test edilen sistemin geniş ölçekte denenmesi pandemi nedeniyle sekteye uğramıştı.

FIFA bünyesinde hakem komitesi başkanı olarak görev yapan efsane hakem Pierluigi Collina, yarı otomatik ofsayt teknolojisini şu sözlerle değerlendirdi: “Teknoloji hem maç öncesi hazırlığında hem de maç sırasında karar verirken çok önemli ve faydalı. Bir ofsayt durumunda karar oyuncuların pozisyonunun yanı sıra hareketli alandaki etkilerine bakarak veriliyor. Teknoloji pozisyonları çok daha iyi süzmeye yardım edecek olsa da, nihai kararı yine hakemler verecek.

İLGİLİ HABERLER