EğlenceManşetler

FIFA 2022 Dünya Kupası’nda ofsaytları yapay zekâ yardımıyla tespit edecek

fifa

FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda hakemlerin ofsayt pozisyonlarını tespitine yardımcı olmak için yapay zekâ destekli kameralardan yararlanacak. Bu yarı otomatik sistem, topa yerleştirilen bir sensörden faydalanacak. Söz konusu sensör, topun sahadaki yerini saniyede 500 defa merkeze gönderecek. Stadyumun çatısına yerleştirilen 12 adet takip kamerası ise makine öğrenmesinin de yardımıyla oyuncuların vücudundaki 29 noktayı izleyecek.

Yazılım bu verileri birleştirecek ve oyuncular ofsayt pozisyonundayken otomatik uyarılar gönderecek. Bu uyarıların alıcısı VAR odasındaki hakemler olacak. Doğrulamanın yapılmasının ardından nihai karar sahadaki hakeme iletilecek.

FIFA’dan yapılan açıklamada, bütün bu sürecin birkaç saniye süreceği ve ofsayt kararlarının çık daha hızlı şekilde verileceği belirtildi. Kameralar ve toptan gelen veriler aynı zamanda otomatik animasyonlar oluşturmak için kullanılacak. Bu animasyonlar hem stadyumlarda hem de TV yayınlarında gösterilebilecek. Böylelikle seyircilerin kafasından tüm soru işaretlerinin silinmesi hedefleniyor.

Futbolun teknolojiyi benimseme süreci 2018 Dünya Kupası’nda VAR’ın kullanılmasıyla hızlanmıştı. Hakemlerin tartışmalı kararları saha kenarındaki ekranlar üzerinden doğrulamasına veya değiştirmesine yardımcı olan VAR sistemi de futboldaki tüm tartışmaları bitirmemişti.

FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, yeni sistemin oyundaki insan etkisini azaltmayacağının altını çizdi. Hakem ve yardımcılarının sahadaki asıl karar vericiler olacağını söyleyen Collina, “daha hızlı ve doğru kararlar” alınacağını dile getirdi.

FIFA Başkanı Gianni Infantino ise şu şekilde konuştu: “Bu teknoloji üç yıllık yoğun araştırma ve testlerin sonucu. Takımlar, oyuncular ve seyirciler için en iyi sonucu sağlamaya yönelik. FIFA olarak bundan gurur duyuyoruz ve 2022 Dünya Kupası’nda yarı otomatik ofsayt teknolojisinin sonuçlarını görmeyi heyecanla bekliyoruz.”

İLGİLİ HABERLER