Eğlence

FIFA video hakem teknolojisi için testlere başlıyor

fifa-video-hakem-test-060616FIFA futbol müsabakaları esnasında verilen hakem kararları için tekrar videolarından faydalanılmasını test etmeye başladı. Böylelikle bazı yorumcuların, futbolcuların ve uzmanlarının önemli pozisyonlardaki hakem kararları için video teknolojisinden faydalanılması yönündeki çağrısı karşılık bulmuş oldu.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ve FIFA, hakemlerin kararları için videolardan destek almasına yönelik testleri bu yıl içinde çeşitli turnuvalarda başlatacak. Bu testler ilk etapta çevrim dışı, daha sonrasında ise canlı maç yayınları esnasında gerçekleştirilecek.

Almanya, Hollanda, Portekiz, Brezilya, Avustralya ve ABD’deki ligler de söz konusu testlere sahne olacak. Yılın sonlarına doğru Japonya’da gerçekleştirilecek Dünya Kulüpler Şampiyonası ise canlı deneylere başlamadan önceki son testlere ev sahipliği yapacak. Her şey planlar doğrultusunda ilerlerse video hakemlere 2017 itibarıyla izin verilmesi bekleniyor.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu sekreteri Lukas Brud, hakemlerin videolardan destek almasının oyunu olumlu yönde değiştirip değiştirmeyeceğinin ancak testler sonucunda anlaşılabileceğini ve dört farklı konfederasyon bünyesindeki liglerin testlere destek vermesinden ötürü mutluluk duyduklarını belirtti. Brud, “video hakem” teknolojisinin kurulumu ve uygulaması konusunda katılımcı organizasyonlara FIFA ve IFAB tarafından gerekli yardımın sağlanacağını belirtmeyi ihmal etmedi.

Teknolojinin futboldaki yeri uzun süredir tartışılıyor. Bazı çevreler gelişen teknolojinin hakem hatalarını minimuma indirmeyi sağlayacağını belirtirken, kimileri de hataların oyunun bir parçası olduğunu ve teknolojinin futbolun ruhuna zarar verebileceğini savunuyor. Bazı liglerde ve turnuvalarda uygulanan gol çizgisi teknolojisi, sporda teknoloji kullanımının en somut örneği olma özelliğini taşıyor.

İLGİLİ HABERLER