Eğlence

FIFA giyilebilir ürünler ile sahadaki futbolcuları takip etmek istiyor

Herkes hoşlanmasa da, futbol da yavaş yavaş modern çağa uyum sağlıyor. Futbolun yönetimini üstlenen FIFA, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ile birlikte gol çizgisi teknolojisi ve Video Yardımcı Hakem teknolojisini oyuna dahil etmek için çalışmalar yürütüyor. Ancak futbolun teknolojisiyle bütünleşmesi burada kalmayacak gibi görünüyor. FIFA giyilebilir ürünler ile sahadaki futbolcuların takip edilebildiği bir sistemi hedefliyor.

IFAB da bu hedefini gerçeğe dönüştürmesi için FIFA’ya destek oluyor. Kurul 2015’te Elektronik Performans Takip Sistemleri (EPTS) için küresel bir standart oluşturulması için çağrıda bulunmuştu. Çalışmalarda hedef olarak oyuncuların resmi maçlarda giyilebilir teknoloji ürünlerinin kullanılabilmesi belirtilmişti. EPTS’nin ne zaman ve nasıl uygulanacağı konusundaki kararın önümüzdeki mart ayında verileceği açıklandı.

IFAB sahadaki oyuncuların fitness bilgilerini gerçek zamanlı olarak görmeyi sağlayacak ürünleri onaylamak istiyor. Kalp atış hızı, katedilen mesafe, hız ve yorgunluk seviyesi gibi bilgiler, bu ürünler sayesinde görülebilecek. Futbolcular hâli hazırda antrenmanlarda bu tarz bilgileri ölçmeyi sağlayan ürünler kullanabiliyor. Ancak bu ürünlerin maçlarda kullanımına izin verilmiyor.

FIFA giyilebilir urunEngadget sitesine konuşan IFAB Sekreteri Lukas Brud, günümüzün en büyük yıldızlarından Lionel Messi’nin EPTS projesinin en önemli destekçilerinden biri olduğunu dile getirdi. Brud; Barcelona, Manchester City ve Seattle Sounders gibi kulüplerin de EPTS cihazlarının sahada kullanımını desteklediğini ifade etti.

Brud teknolojinin uygulanması konusundaki en ciddi zorluklardan birinin ise veri sahipliğiyle ilgili olduğuna dikkat çekti. Verinin takıma mı yoksa futbolculara mı ait olacağı konusu henüz karara bağlanmış değil. Başka takımlara transfer olan futbolcuların verileri için nasıl bir yöntem izleneceği hâlâ bilinmiyor.

EPTS cihazları üretecek şirketlerden “önleyici tıbbi fayda” sağlayan ürünler geliştirmelerini istiyor. Ürünlerin sporcular için bir tehdit oluşturmaması da koşullar arasında yer alıyor. Brud hâli hazırda 50 şirketin takımlar ve oyuncularla birlikte testler yürüttüğünü belirtti.

FIFA giyilebilir ürün kararıyla teknolojiye verdiği önemi bir kez daha gösteriyor

Lukas Brud giyilebilir ürünlerin futbola girmesi için çalışsa da, endişelerini gizlemiyor. Verilerin oyuncunun performansının yargılanması konusunda yeterli olmadığını söyleyen IFAB sekreteri, verilere göre kötü oynayan bir oyuncunun attığı gollerle maçın kaderini değiştirebileceğini hatırlattı. EPTS girişimi, her şeye rağmen, FIFA’nın teknolojiyi benimseme konusundaki isteğini göstermesi açısından önem taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER