Ulaşım

Fiat elektrikli otomobil dönüşümü için yol haritasını belirledi

fiat 500 elektrikli otomobil

Fiat, önümüzdeki dönem için tüm portföyünü elektrikli otomobil seçeneklerinden oluşturmayı planlıyor. 2025’ten itibaren içten yanmalı motorlardan tamamen vazgeçecek olan şirket, elektrikli otomobil dönüşümü için yol haritasını da açıkladı. Şirket ikonik şehir otomobili Fiat 500’ün da tamamen elektrikli versiyonunu üreteceğini duyurmuştu.

Geçtiğimiz mart ayında duyurulan Fiat 500, daha önce tanıtılan Fiat 500e’ye kıyasla keskin bir dönüş olarak değerlendirilebilir. Fiat’ın eski finans şefi olan ve daha sonra CEO’luğunu da üstlenen Sergio Marchionne, satılan her 500e’nin şirkete 14 bin dolara mal olduğunu ve otomobilin çok satılmasını istemediğini dile getirmişti.

Ancak bu sefer Fiat’ın planları daha sağlam gibi görünüyor. Yeni Fiat 500, 320 kilometre menzil, 85 kW hızlı şarj ve 29 bin sterlin fiyat gibi özelliklerle kullanıcıların karşısına çıkacak. Otomobilin benzinli veya dizel versiyonları da yapılmayacak.

Fiat CEO’su Olivier François, şirketinin yeni planlarını şu sözlerle değerlendirdi: “Benzinli otomobillerden daha pahalı olmayan elektrikli otomobiller çıkarmak bizim görevimiz. Bu fiyatlar düşen batarya fiyatlarıyla örtüşmeli. Herkes için sürdürülebilir mobilite alanını keşfediyoruz. Bu bizim en muhteşem projemiz. 2025-2030 arasında portföyümüz kademeli olarak sadece elektrikli hâle gelecek. Bu Fiat için radikal bir değişiklik olacak.”

Yeni elektrikli Fiat 500, 500e’ye kıyasla çok daha iyi bir elektrikli otomobil portföyü çiziyor. Artık üretilmeyen Fiat 500e’nin menzili sadece 140 kilometreydi.

Fiat kapsamlı bir elektrik dönüşümüne hazırlanan tek büyük otomobil üreticisi değil. Jaguar da 2025’ten itibaren sadece elektrikli otomobiller çıkaracağını açıklamıştı. Ford ve General Motors gibi üreticiler içinse bu süreç biraz daha uzun sürecek.

İLGİLİ HABERLER