Ulaşım

Ferrari elektrikli otomobil pazarında hızlı hareket etmeyi hedefliyor

ferrari elektrikli otomobil

Ferrari elektrikli otomobil pazarına giriş yapacağını geçtiğimiz yıl duyurmuştu. Şirket bu alanda kısa vadeli ve iddialı hedefler koymuş gibi görünüyor. Ferrari yatırımcılarına yapılan bir sunumda, 2026 itibarıyla şirketin portföyünün yüzde 60’nın elektrikli otomobillerden oluşacağı belirtildi.

2026 itibarıyla Ferrari’nin otomobillerinin yüzde 60’ı hibrit veya elektrikli motora, yüzde 40’ı ise içten yanmalı motora sahip olacak. 2030’a kadar net karbon salınımını sıfırlamayı hedefleyen şirket, bu tarihten sonra da içten yanmalı motora sahip araçlar geliştirmeye devam edecek.

Ferrari’den verilen bilgiye göre, 2026 itibarıyla şirket her biri ayrı bir sürüş duygusuna hitap eden üç motor seçeneği sunacak. Hibrit motor teknolojisini Formula 1 ve diğer yarış deneyimlerinden ödünç alacak olan şirket; elektrikli motorunun tasarımını, üretimini ve montajını Maranello’daki fabrikasında yapacak. Şirket bu motorun da yarış çözümlerinden kaynak bulan özel bir sürüş deneyimi yaşatacağını belirtiyor.

Ferrari ilk hibrit modeli SF90 Stradale’yi 2019’da duyurmuştu. Şirketin portföyünde hâlihazırda Stradale ve 296 GTB plug-in V6 olmak üzere iki hibrit seçenek bulunuyor. İçten yanmalı motor tarafında ise 812 Superfast V12 ve Roma V8 modelleri mevcut. Kısacası şirketin filosunun yarısı hâlihazırda “elektrikli” durumda.

Ancak bu denge yakında değişecek. Uzun süredir beklenen Purosangue SUV içten yanmalı motorla yollara çıkacak. Ferrari’nin ilk tam elektrikli otomobilinin ise 2025’te hazır hâle gelmesi hedefleniyor. Ferrari bu modelin mevcut içten yanmalı seçenekleriyle güçlü ortak noktalarının olacağını belirtiyor.

Ferrari CEO’su Benedetto Vigna, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Tamamen elektrikli ilk Ferrari gücünü yarış mirasımızdan alacak ve daha geniş kapsamlı bir teknik bilgi havuzundan yararlanacak. Bir taraftan da doğallığını ve tutarlılığını koruyacak. Otomobilimiz pek çok açıdan kendine özgü ve farklı olacak.”

Ferrari elektrikli otomobil bataryalarının montajını da Maranello’da yapacak. Şirket bunun için şehirde özel bir tesis kuracak. Burada elektrikli motorlar, dönüştürücüler ve piller tasarlanacak, incelikle üretilecek ve araçlara monte edilecek. Şirket elektrikli otomobillerinde otonom sürüş desteğini de 2/2+ seviyesiyle sınırlı tutacak. Sahiplik deneyimini geliştirmek ve müşteri ilişkilerini güçlendirmek de Ferrari’nin hedefleri arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER