Teknoloji

FCC Barack Obama’nın net tarafsızlığı konusundaki sözlerini dikkate almayabilir

 

barack-obama-tom-wheeler-121114

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) Başkanı Tom Wheeler, Google ve Yahoo’nun da aralarında bulunduğu internet devlerine yönelik olarak yaptığı açıklamada Beyaz Saray’dan gelen baskıya boyun eğmeyeceğini belirtti ve FCC’nin bağımsız bir kurum olduğunu vurguladı. FCC Başkanı’nın sözleri, kurumdan net tarafsızlığını işler hâle getirmesini ve interneti elektrik gibi bir ihtiyaç sınıfına sokmasını isteyen ABD Başkanı Barack Obama’ya doğrudan verilmiş bir yanıt özelliği taşıyor. Beyaz Saray FCC’nin internet servis sağlayıcılarından yana tutum aldığını gösteren bir belgenin ortaya çıkmasının ardından net tarafsızlığı üstüne yaptığı vurgunun dozunu artırmıştı.

ABD’de internet için yürülükte olan mevcut yapı çerçevesinde internet servis sağlayıcılarının iş modelleriyle çelişen şirketlere çelme takabileceğini belirten uzmanlar, Netflix’in yeterli bant genişliğine erişmek için Comcast gibi servislere ücret ödemek zorunda kalmasını eleştiriyor. Bu durumun son kullanıcıya da olumsuz olarak yansıdığının altı çizilirken, ABD Başkanı Barack Obama da, Verizon ve AT&T gibi büyük ölçekli servis sağlayıcılarının muhalefetine rağmen, net tarafsızlığından yana tavır alıyor.

ABD’de Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun büyük kısmını elinde bulunduran Cumhuriyetçiler ise net tarafsızlığı konusunda Barack Obama’nın karşısında duruyor. Senatör Ted Cruz net tarafsızlığını “Obama’nın sağlık reformu” olarak tanımlanan Obamacare’e benzetti ve “İnternet için Obamacare” ifadesini kullandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER