Teknoloji

FBI iPhone 5c kilidini açarken güvenlik açığından yararlanmış

fbi iphone 5c

Daha önce çıkan haberlerde, FBI’ın San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone 5c’nin kilidini İsrailli bir güvenlik şirketinden aldığı yardımla açtığı açıklanmıştı. Ancak The Washington Post’ta yer alan bir haber, FBI’ın söz konusu iPhone’un güvenliğini bir grup profesyonel siber korsanın yardımıyla aştığını ortaya çıkardı. Siber korsanların sürekli olarak satabilecekleri güvenlik açıkları bulmaya çalıştıkları ve ABD hükümetinin de alıcıları arasında bulunduğu belirtildi.

Haberde FBI’ın faydalandığı yönteme dair detaylar da veriliyor. Grubun iPhone 5c’de veya iOS 9’da daha önce farkına varılmayan bir açık keşfettiği ve bu açığı daha sonra FBI’a sunarak San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone’un kilidini açacak aracı geliştirdiği belirtildi.

“Gri şapkalı” korsanlar tarafından geliştirilen donanım, FBI’ın iPhone’daki dört haneli kodu 10 hatalı denemenin ardından telefondaki tüm bilgileri silen özelliği aktive etmeden aşmasını sağladı. Bu özellik, FBI’ın telefonun güvenliğini aşma konusunda kendi kontrolünde bir girişim bulunmasını engelleyen en önemli unsur niteliği taşıyordu. FBI’ın söz konusu araçtan faydalanabilmesi için ise elinde aynı iOS 9 sürümünün yüklü olduğu bir iPhone 5c bulunması gerekiyor. Dolayısıyla şu an için yeni iPhone sahiplerinin endişe edeceği bir durum bulunmuyor.

FBI iPhone 5c güvenliğini aşmasını sağlayan açığı Apple ile paylaşıp paylaşmama konusunda şu an için net bir karara varabilmiş değil. Cupertino merkezli şirketin söz konusu açığı keşfetmesi durumunda hemen kapatacağını tahmin etmek pek zor değil. Apple, FBI’ı kullandığı yöntem nedeniyle dava etmeyeceğini ise geçen hafta açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER