Teknoloji

FBI Direktörü Sony saldırısına ilişkin yeni detaylar açıkladı

sony-pictures-091214

New York’ta düzenlenen bir siber güvenlik konferansında konuşan FBI Direktörü James Comey, Sony Pictures’a düzenlenen sanal saldırının arkasında Kuzey Kore’nin olduğunu nasıl ortaya çıkardıklarına dair detayları paylaştı. Siber saldırıyı düzenleyen ”Guardians of Peace” isimli sanal korsan grubunun IP adreslerini maskelerken gevşek davrandığını söyleyen Comey, böylelikle Sony çalışanlarına ait e-postaların Kuzey Kore tarafından kullanılan özel internet bağlantıları üzerinden ele geçirildiğini öğrendiklerini belirtti. Kuzey Kore bağlantısı birinci günden bu yana dillendirilse de, resmi makamlar ilk kez Kuzey Kore ismini ilk kez bu kadar kuvvetli biçimde zikretmiş oldu.

Web erişiminin son derece kısıtlı olduğu Kuzey Kore’de tüm bağlantılar devlet tarafından sıkı biçimde izleniyor. Bu da devletin onayı olmadan, üçüncü bir tarafın Kuzey Kore IP’lerini kullanamayacağı anlamına geliyor. Sony’ye saldıranların Kuzey Koreliler olduğunu bildiklerini söyleyen Comey, bu konuda kurumun kendisinden emin olduğunu sözlerine ekledi.

FBI, Sony saldırısının ardında Kuzey Kore’nin olduğuna dair iddiasını ilk kez geçtiğimiz ay öne sürmüştü. Kurum, saldırıda kullanılan yöntem ve altyapının Kuzey Kore tarafından daha önce düzenlenen sanal saldırılarla benzerlik gösterdiğine dikkat çekmiş olsa da; Kuzey Kore saldırıyla bir bağlantısı olduğunu reddetmişti. Kim Jong-un yönetimi saldırıyla bağlantısını kabul etmese de, saldırıyı ”haklı” bulduğunu her fırsatta dile getirmişti. Aynı konferansta konuşan Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Sony Pictures saldırısını ”ABD çıkarlarına yönelik en ciddi siber saldırılardan biri” olarak tanımladı.

İLGİLİ HABERLER