Teknoloji

FBI direktörü şifreleme desteği sundukları için Apple ve Google’ı suçladı

fbi-bina-020813

Telefonda kayıtlı bulunan verileri şifrelemek suç mu? Pek çok kişi için bu sorunun yanıtı ”Hayır” olacaktır. Ancak Apple’ın iOS 8’deki kullanıcı verilerinin şifresini çözemeyeceğini açıklaması, ardından da Google’ın Android’de şifrelemenin kapsama alanını genişletmesi ABD’de pek çok devlet görevlisini rahatsız etmişe benziyor. FBI genel merkezinde gazetecilere bir açıklama yapan FBI Direktörü James Comey, Apple’ın hamlesinden dolayı endişe duyduğunu ifade etti.

Comey bağımsız bir yargıcın emriyle herhangi bir kişinin dolabından veya akıllı telefonundan veri çekmeye haklarının olması gerektiğine inandığını belirtti. FBI direktörü kapağı, çocuk kaçırma ve mahkeme kararı içeren senaryolarda bile, açılamayan bir dolap pazarlamanın kendisine pek mantıklı gelmediğinin altını çizdi.

1990’lı yıllarda da sabit disklerin şifrelenmesi konusunda benzer bir tartışma süreci yaşanmıştı. Sürecin sonunda mahkemeler sabit disklerin şifrelenebileceği yönünde bir karar almış ve Apple, Microsoft gibi şirketler disk şifreleme hizmeti sunmaya başlamıştı. Apple ve Google’ın şifreleme yönündeki girişimlerini daha geniş bir kapsama taşımasının arkasında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın faaliyetlerinin ortaya çıkmasının ardından yaşanan endişeler yatıyor. Comey’in Apple ve Google’a olan tepkisini çocuk kaçırma örneği üzerinden göstermesini ise demode bir yaklaşım olarak değerlendirmek mümkün.

İLGİLİ HABERLER