Teknoloji

FBI bir davada şüphelinin iPhone’unun kilidini nasıl açtı?

fbi

Apple geçtiğimiz yıl Face ID sistemine sahip iPhone X‘u tanıttığında akıllara “İnsanlar yüzleriyle telefonlarının kilidini açmaya zorlanabilir mi?” şeklinde ilginç bir soru gelmişti. Forbes dergisinde yer alan bir habere göre, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) geçtiğimiz ağustos ayında bu yöntemin bir benzerini kullanarak bir davadaki şüphelinin iPhone’unun kilidini açtı.

Habere göre, Büro çocuk pornosu gönderimi veya alımıyla ilgili kanıt bulmak amacıyla Grant Michalski isimli şahsın evine baskın yaptı. Baskın için arama izninin olması sayesinde Michalski’nin elektronik cihazları üzerinde de inceleme yapılabildi.

Michaksi’nin iPhone X’unu da incelemek isteyen FBI yetkilileri, telefonun kilidini Face ID aracılığıyla açtı. Şüphelinin yetkililerden gelen yüz tanıma kullanma talebini kabul ettiği belirtilirken, telefonun uçak moduna alındığı ve içindeki bilgi ve belgelerin yetkililer tarafından manuel olarak incelendiği ifade edildi.

ABD mahkemeleri yüz ve parmak izi tanıma sistemleri ile telefonlara koyulan şifreler arasında bir farkın olduğunu belirtiyor. Biyometrik çözümlerin giderek yaygın hâle gelmesi, mahkemenin yorum farkının ileride başka tartışmalara yol açması ihtimalini artırıyor.

FBI ikinci bir arama emri daha çıkarttı

Michalski olay yerinde FBI ile işbirliği yapsa da, bu işbirliği daha sonrasında sürmedi. Giriş kodu bulunmadığı için FBI’ın cihazdaki bilgilere olan erişiminin kesildiği belirtildi. İkinci bir arama emri daha çıkaran büro yetkilileri, iPhone X üzerinde daha kapsamlı bir arama yapmayı istiyor. Bunun için yine Michalski’nin Face ID’ye kayıtlı olan bilgilerinden yararlanılıp yararlanılmayacağı henüz bilinmiyor. Hem Colombus Polis Departmanı’nda hem de Ohio Suç Soruşturma Bürosu’nun elinde telefonların giriş kodlarını baypas edecek araçların bulunduğu yeminli ifadede görülüyor.

İLGİLİ HABERLER