Ulaşım

FastCharge Tesla Supercharger’a kıyasla 3 kat daha hızlı şarj vadediyor

fastcharge

Üyeleri arasında BMW ve Porsche‘nin de bulunduğu FastCharge isimli araştırma grubu, geliştirdiği yeni 450 kW kapasiteli elektrikli otomobil şarj istasyonu prototipini tanıttı. Araştırma grubuyla aynı adı taşıyan istasyon, Tesla Supercharger‘a kıyasla 3 kat daha fazla güç sağlıyor. Bu da şarj süresinin de kısalmasını mümkün kılıyor. Bu istasyon sayesinde sadece 3 dakika içinde otomobillerin 100 kilometre yol katetmelerini sağlayabilecek bir enerji aktarılacak. BMW i3’ün pilinin doluluk kapasitesi ise 10 dakika içinde yüzde 10’dan yüzde 85’e çıkacak.

Tesla Supercharger hâlihazırda 145 kW maksimum kapasiteye sahip. Ancak daha önce 120 kW üzerinden bir kapasite yükseltmesi gerçekleştiren Tesla, önümüzdeki dönemde şarj istasyonu ağındaki maksimum kapasiteyi 250 kW seviyesine yükseltmeyi planlıyor. Ancak bu kapasite artırımı da şirketin ABD’deki en hızlı şarj imkanını sunmasına yetmeyecek. ABD’deki en hızlı elektrikli otomobil şarj istasyonu, kısa süre önce Kaliforniya’da Electrify America isimli şirket tarafından kurulmuştu. Söz konusu istasyonda elektrikli otomobiller için 350 kW kapasiteyle şarj imkanı sunuluyor.

FastCharge’ın prototip şarj istasyonu teoride yüksek bir kapasiteye sahip olsa da, pratikte bu kapasiteden yararlanılabilmesi için otomobillerin de teknolojik açıdan gelişim kaydetmesi gerekiyor. Prototipin tanıtımında kullanılan ve gelecek yıl itibarıyla yollara çıkabilecek olan Porsche Taycan, 400 kW’ın biraz üzerinde güç çekebiliyor. Audi E-tron‘da bu rakam 150 kW’ye, Jaguar I-Pace‘te ise 100 kW seviyesine iniyor.

FastCharge için ilk prototip hazır olsa da, altyapının geniş ölçekte kullanıma hazır hâle gelmesinin zaman alması öngörülüyor. Buna ek olarak, elektrik şebekelerinin bu denli yoğun güç tüketen şarj istasyonlarını kaldırıp kaldıramayacağı sorusu da akıllara geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER