Bilim

Fas dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi

fas gunes enerjisi santrali

Fas, Sahra Çölü’nün hemen kıyısında bulunan Varzazat şehrine inşa ettiği devasa güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi. Şimdiden binlerce dönüm araziyi kaplayan tesiste 160 megavat enerji üretimi gerçekleştirilebiliyor. Şimdiden dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri olan söz konusu tesis, uzaydan da görülebiliyor. Devasa santralin daha da büyüyeceğini de şimdiden belirtmekte fayda var.

Noor I adını taşıyan santral, ülkede yaşayan milyonlarca kişiye yenilebilir enerji getirmeye yönelik bir projenin ilk safhasını oluşturuyor. Noor II ve Noor III adını taşıyan yeni santrallerle büyüyecek olan projede mevcut tesise yeni aynaların yerleştirilmesi de planlar arasında bulunuyor. 2018’de tamamlandığında 6 bin dönümlük bir alana yayılacak olan Noor I, 580 megavat güç üretebilecek. Bu rakam, küçük bir nükleer reaktörün üretim kapasitesiyle karşılaştırılabilecek seviyede.

Halihazırda güneş çiftliğinde 12 metre yükseklikte duran 500 bin kavisli ayna bulunuyor. Bu aynalar güneş ışığını, sıcaklığı 393 santigrat dereceye kadar çıkan ve içinde bir sıvının dolaştığı borulara aktarıyor. Sıvı yakındaki bir su kaynağını ısıtmak için kullanılıyor. Bu kaynakta da su buhara dönüşüyor ve türbinleri döndürerek enerji sağlıyor. Fas yılda yaklaşık 3 bin saat boyunca güneş ışığı alıyor. Bu da, ortada çok büyük bir potansiyelin bulunduğu anlamına geliyor. Santral, gece de enerji üretimine devam edebiliyor. Sıvının sıcaklığı erimiş tuzla dolu tanklarda muhafaza edilebiliyor.

Halihazırda Noor I, şafak vaktinden gün batımından üç saat sonraya kadar 650 bin kişiye enerji sağlayabiliyor. Santralin tamamlanmasından sonra günde 20 saat enerji sağlaması planlanıyor. Fas’ın büyük planında ise ülkedeki hanelerin yüzde 42’sine güneş, rüzgar ve su gibi yenilenebilir kaynaklardan enerji sağlamak ön plana çıkıyor. Halihazırda ülke enerji tüketiminde yüzde 97 oranında dışa bağımlı durumda. Yeni güneş enerjisi santralleriyle bu dışa bağımlılığın da azalması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER