Teknoloji

Falcon Heavy’nin merkez ateşleyicisi okyanusa çakıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
spacex falcon heavy
Görsel: SpaceX

Falcon Heavy’nin dıştaki iki ateşleyicisi fırlatmadan kısa bir süre sonra, fırlatmanın gerçekleştirildiği Cape Canaveral uzay üssüne geri dönmeyi başardı. Ancak SpaceX’in devasa roketinin ortadaki çekirdek ateşleyicisinin okyanusta bulunan yüzen platforma planlanan inişi başarılı olmadı.

Merkez çekirdek, iniş için gerekli olan üç motorundan sadece bir tanesini ateşleyebildi. Bundan dolayı, inmesi planlanan robot gemiden yaklaşık 90 metre uzaklıkta, saatte 483 kilometre hızla suya çakıldı. Suya çarpma bir şarapnel etkisi yarattı ve robot geminin iki motoru da çarpmadan etkilendi.

Meydana gelen bu olay için, Falcon Heavy’nin ilk başarılı uçuşunun “nazar boncuğu” nitelendirmesi yapılabilir. Falcon Heavy, dün gece Türkiye saatiyle 23.45’te, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral uzay üssünden fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık iki buçuk dakika sonra, dıştaki iki ateşleyici ana gövdeden ayrıldı ve yeryüzüne geri döndü. Bu bir çift roket, Cape Canaveral’da bulunan İniş Alanı 1 ve İniş Alanı 2 noktalarına neredeyse aynı anda iniş yaptı.

Fırlatmadan yaklaşık üç dakika sonra ise, merkez çekirdek yük taşınan üst bölümden ayrıldı. Roketin üst bölümünde Falcon Heavy’nin yükü olan Elon Musk’ın Tesla Roadster otomobili bulunuyordu. Merkez çekirdek, SpaceX’in okyanusta bulunan robot gemisine inişini gerçekleştirmek için harekete geçti. Ne var ki, robot gemiden gelen görüntüler, inişe kısa bir süre kala kesildiği için inişin başarılı olup olmadığı anlaşılamadı. Daha sonra merkez ünitenin suya çakıldığı anlaşıldı.

İLGİLİ HABERLER