Manşetler

Facebook’un uygulama dağıtım platformu App Center faaliyete geçti

Dünü kapatırken Facebook App Center ile ilgili en son sızıntıyı aktarmış ve güne Facebook’un yeni uygulama dağıtım platformuyla başlayabileceğimizi söylemiştik. Beklediğimiz gibi oldu ve Facebook gece geç saatlerde App Center’ı duyurdu. Facebook App Center şu an için sadece 600 kadar uygulama barındırıyor, ancak tahmin ediyoruz ki uygulama sayısı zamanla daha da artacaktır. Facebook’un yaptığı, muhtemelen her bir kullanıcının sosyal durumundan yola çıkarak kişiselleştirilmiş tavsiyeler sunmak. App Center Facebook’un masaüstü sitesi üzerinden, aynı zamanda iOS ve Android uygulamalarıyla mobil web sitesi üzerinden kullanılabilir olacak.

Facebook App Center’ın çatısı altında hem Facebook uygulamaları hem de mobil uygulamalar bulunuyor. Sosyal ağ devi uygulamalara trafik sağladığının altını özellikle çizdi, mayıs ayında iOS uygulama mağazasına 83 milyon kez kullanıcıları yönlendirdiğini dile getirdi. Aslında bu mantıkla yola çıkarsak App Center’ı geleneksel uygulama mağazalarına bir rakip olarak değerlendirmemek gerekiyor. Ne de olsa, mobil uygulama indirme işlemleri iOS ve Android’in kendi uygulama mağazalarından yapılıyor. Bu arada çatısı altında sadece 600 uygulamanın bulunması, App Center’ın kapsamının dar olduğu anlamına geliyor, en azından şu an için. İçinde Facebook altyapısını veya bağlantısını barındıran uygulamaların sayısının artması sonucunda App Center içinde gördüğümüz uygulama sayısı da artacaktır. Facebook, App Center’da sadece kaliteli uygulamaları tavsiye edeceğini, buna ek olarak kullanıcıların arkadaşlarının kullandığı uygulamaların da tavsiye edilenler arasında yer alacağını söyledi.

Facebook, masaüstü web sitesinde soldaki navigasyon sütununda, üstte bir yerlere App Center bağlantısını ekleyecek. Kullanıcılar buradan App Center’a kolaylıkla girebilecek. iOS ve Android uygulamalarında da App Center’a özel bağlantılar ve sayfalar olacak. Böylelikle Facebook App Center mobil ortamdan da, herhangi bir bilgisayara ihtiyaç duyulmadan kullanılabilir olacak. Ancak şu an için ne Android ne de iOS uygulamasında bağlantılar yer almıyor.

Facebook, App Center’ın şu an için sadece ABD’de çalıştığını söyledi. Bu, Türkiye’deki her Facebook kullanıcısının App Center’ı en azından şimdilik kullanamayacağı anlamına geliyor. Facebook App Center’a Türkçe dil seçeneğiyle kullanılan iki farklı Facebook hesabı altından www.facebook.com/appcenter adresini kullanarak girmeye çalıştık. Bir tanesinde App Center bağlantısı düzgün şekilde çalışırken, diğerinde sayfanın bulunamadığı şeklinde hata ile karşılaştık. Ancak yazıyı yazarken kontrol ettiğimizde bağlantıyı göremedik, yine de düzgün şekilde çalışıyor.

App Center sayfasında soldaki navigasyon menüsünün tepesinde “Tümü”, “İnternet” ve “Mobil” olmak üzere üç farklı sekme bulunuyor. Her bir uygulamanın kendine özel sayfasında uygulamayı kullanmayı sağlayacak bağlantılar bulunuyor. Eğer oyun veya uygulama bir Facebook oyunu ya da  uygulamasıysa “Oyun Oyna” veya “Uygulamaya Git” butonuna tıklamak kullanıcıyı onun Facebook üzerindeki sayfasına yönlendiriliyor. “Send to Mobile” bağlantısına tıklamak ise kullanıcıya uygulamanın mobil versiyonunu cihazına yüklemesine olanak sağlıyor. Bu bağlantıya tıkladığınızda telefonunuzda yüklü olan Facebook uygulaması size bildirimde bulunuyor ve söz konusu uygulamayı artık yükleyebileceğinizi haber veriyor. Facebook uygulamasındaki bildirimler bölümünde ilgili bildirime dokunduğunuzda ise kullandığınız telefona göre iOS veya Android uygulama mağazasına yönlendiriliyorsunuz. Ayrıca söz konusu uygulamaya ait bir bağlantı da Facebook uygulaması içinde yer alan navigasyon bölmesine ekleniyor. Yani, Facebook uygulaması App Center yardımıyla dağıtılan uygulamalar için bir portal işlevi de görüyor. Ayrıca bazı uygulamalarda da “İnternet Sitesini Ziyaret Et” bağlantısının sunulduğunu görüyoruz.

Facebook App Center’ın bir diğer güzel ve önemli yanı hangi uygulamayı hangi arkadaşınızın yüklediğini size göstermesi. Facebook’un farkı burada ortaya çıkıyor, Google ve Apple’ın yapamadığını yapma fırsatını yakalıyor. Bir ürün veya servis satın alırken elbette ki arkadaş tavsiyesine başvururuz. Facebook App Center ile birlikte uygulamaların indirilmesinde de arkadaş faktörü bir şekilde işin içine katılmış oluyor.

Facebook App Center uygulamalarının bulunması konusunda sıkıntı yaşayan uygulama geliştiricileri için kullanışlı bir ortam olabilir. Şu an için kapsamı kısıtlı olsa da, ileride Facebook bağlantısını veya altyapısını kullanan daha fazla uygulamanın burada listeleneceğini düşünüyoruz.

İlgili – Facebook App Center

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER