Teknoloji

Facebook’un iPad uygulamasının çıkışı iPhone 5’in tanıtımıyla çakışabilir

Facebook’un iPad için hazırladığı mobil uygulamanın sosyal ağ deviyle Apple arasındaki sıkı pazarlığın kurbanı konumuna geldiği iddia ediliyor. Geçtiğimiz temmuz ayında internete sızan ve jailbreak edilmiş cihazlarda bir süre kullanılabilen, ancak sonrasında Facebook tarafından erişim yasağı getirilen bu uygulamayı geliştiren ekibe liderlik yapan Jeff Verkoeyen’in yaptığı açıklamalar buzdağının görünmeyen kısmına ışık tutuyor.

Aslına bakarsanız Verkoeyen nedense söylediklerini sonradan düzeltme ihtiyacı hissetti. Başlangıçta Verkoeyen’in üzerinde çalıştığı, hatta haftada 80 saatini harcadığı uygulama geçtiğimiz mayıs ayında bitirildiği, ancak Facebook’un çıkış tarihini sürekli ötelediği belirtildi. Şu anda Google’da çalışmakta olan Verkoeyen’in Facebook’tan ayrılmasının en önemli sebeplerinden biri olarak iPad uygulaması gösterildi.

Ne var ki, TechCrunch’a ikinci bir açıklama yapan Verkoeyen, geçtiğimiz yaz aylarında TechCrunch tarafından sızdırılan versiyonun tam anlamıyla bitmiş versiyon olmadığını, Facebook’ta güzel günler geçirdiğini, ancak yeni fırsatlar yakalamak için Google’a geçtiğini, kendisinin yerine gelen bir başka ekibin iPad uygulaması üzerinde çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Bu arada ilginç bir iddia da Facebook’un bu uygulamayı Apple ile yürüttüğü pazarlıklarda bir koz olarak kullanması. Aslında Apple’ın iOS 5’te Facebook entegrasyonunu işletim sistemi seviyesine çıkaracağı tahmin ediliyordu. Ancak ne olduysa, Apple Facebook yerine Twitter’ı tercih etti. App Store’un en çok indirilen uygulamalarından biri olan ve hemen hemen her iPhone veya iPod touch sahibinin yüklediği ilk uygulamalar arasında yer alan Facebook’un iPad’de düzgün bir şekilde kullanılabilmesini Apple da istiyor. Bunun bilincinde olan Facebook da bunu bir koz olarak kullanıyor. Hatta Facebook’un iPad uygulaması Apple’ın iPhone 5’i tanıtacağı iddia edilen 4 Ekim günü yayınlayacağı bile iddia ediliyor.

Mashable’ın belirttiğine göreyse, bu ikili arasındaki sürtüşmenin sonu yakın. Anlaşmak zorundalar çünkü ortak bir rakipleri var; o da Google. Apple’ın bir sosyal ağı yok, Facebook’un da bir mobil platformu bulunmuyor. Google’ın ise Android gibi sağlam bir işletim sistemi ve Google+ gibi kullanım oranı gitgide artan ve şimdilik gelecek vaat eden bir sosyal ağ platformu var. Bu nedenle Apple ve Facebook ikilisi sürtüşmeyi bir kenara bırakıp birlikte birşeyler yapsalar çok daha hayırlarına olacak.

İlgili – TechCrunch
İlgili – Mashable

İLGİLİ HABERLER