Teknoloji

Facebook’un Instagram’ı satın alması 715 milyon dolar fatura çıkardı

Facebook’un geçtiğimiz aylarda duyurduğu ve bir milyar dolara malolduğu söylenen fotoğraf paylaşım servisi Instagram’ın satın alınmasıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. The Next Web’in haberine göre Facebook’un düşen hisse senedi fiyatı satın alma anlaşmasının değerinin de düşmesine neden oldu. Facebook’un bir önceki gün açıkladığı geçtiğimiz çeyrek raporu sayesinde Instagram için de ne kadar para ödendiği ortaya çıkmış oldu.

Facebook 521 milyon dolar parayı kasasından çıkarmış; bunların 300 milyon doları nakit, geri kalanı ise A sınıfı hisselerden 10 kat daha güçlü olan, ancak halka açık olmayan B sınıfı hisse oluşturuyor. Ayrıca şirket Instagram hissedarlarına yaklaşık 11 milyon adet hak kazanılmamış B sınıfı hisse aktarımında bulunmuş, gelecek üç yıl içinde hak kazanımı oluşacak bu hisselerin toplam değerinin 194 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Facebook’un hesap defterinde Instagram’ın 86 milyon dolarlık net varlık ve 435 milyon dolarlık hava parası, diğer bir deyişle manevi varlığı bulunuyor. Çeyrek raporunda, 30 Eylül itibariyle sona eren dokuz ay içinde Facebook’un ek olarak 87 milyon dolar tutarında satın alma gerçekleştirildiği belirtiliyor, ne var ki satın alınan her bir şirket için ne kadar ödendiği açıklanmamış. Öte yandan Facebook patentler ve diğer fikri mülkiyet hakları için aynı süre içinde 633 milyon dolarlık ödeme yaptı. Bu patent satın alma ve lisans anlaşmalarının en büyüğünü Microsoft ile yapılan 550 milyon dolarlık anlaşma oluşturuyor.

İlgili >> SEC

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER