Teknoloji

Facebook’un halka arzı için konuşulan tarih 18 Mayıs

Facebook’un halka arzının birkaç hafta erteleneceği söyleniyordu, ancak Wall Street Journal’ın geçtiği son haber takvimin daha önce belirlendiği gibi işlemekte olduğunu gösteriyor. Gazete, Facebook’un hisse senetleri için gelecek hafta pazartesi gününden itibaren ön talepleri toplamaya başlayacağını bildirdi. Hisse senetleriyse 18 Mayıs tarihinden itibaren işlem görmeye başlanacak. 18 Mayıs tarihinin henüz tam anlamıyla netleşmediği, 1-2 günlük oynama olacağı söyleniyor.

Facebook, halka arz başvurusunu 1 Şubat tarihinde yapmış ve en az 5 milyar dolarlık değerinde hisse satmayı planladığını kaydetmişti. Bu durumda şirket için toplam 100 milyar dolarlık piyasa değeri biçilmişti. Bununla birlikte bazı kaynaklar işler yolunda gittiği takdirde Facebook’un 10 milyar dolar para bile toplayacağını iddia etmişti.

Şirketin halka açılmasıyla birlikte daha önce kapalı kapılar arkasında saklanan bazı gerçekleri de öğrenme fırsatı bulduk. Bunların arasında Facebook’un 900 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğu, Zynga’nın işlerinin yüzde 12’sini oluşturduğu, 100 petabayttan daha fazla yer tutacak fotoğraf ve videonun saklandığı ve Mark Zuckerberg’in tek başına şirketin yüzde 28.4’üne sahip olduğu, ancak oy hakkı olan hisse senetlerinin çoğunluğunu kontrol ettiği de bulunuyor. Eğer hevesli alıcılar sayesinde Facebook’un piyasa değeri mayıs sonunda 100 milyar doların üstüne çıkarsa, Mark Zuckerberg’ün payı da 30 milyar dolar seviyesine ulaşmış olacak.

İlgili – Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER